Ruža Ilić: Očekujem da Francuskinja Frapar sudi neku od odlučujućih utakmica u Kataru

Postoji razlika u načinu na koji utakmicu sudi žena i na koji je sudi muškarac, a te razlike mogu i te kako da doprinesu kvalitetu fudbala, rekla je bivši fudbalski sudija Ruža Ilić koja je za Radio Beograd govorila o ulozi žena sudija na Svetskom prvenstvu u Kataru, arbitriranju na utakmicama Srbije, slobodnom sudijskom uverenju i pouzdanosti u odluke VAR sudija.

Svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru ulazi u istoriju kao prvo u istoriji na kome će suditi žene - njih šest, među 36 arbitara sa svih kontinenata, 69 pomoćnih sudija i 24 VAR sudija.

Među glavnim sudijama su Francuskinja Stefani Frapar, Salima Mukansanga iz Ruande i Japanka Jamasita Jošimi, a pomoćne sudije su Brazilka Neuze Bek, Karen Dijas Medina iz Meksika i Amerikanka Katrin Nezbit.

Šef sudijske komisije Fife, legendarni Pjerluiđi Kolina potencirao je da su one poptuno zasluženo na Svetskom prvenstvu, na osnovu svog kvaliteta i plasmana na rang listi najboljih sudija na svetu, a da kriterijum svakako nije to što su žene.

Bivši fudbalski sudija, sada menadžer za bazični fudbal Fudbalskog saveza Srbije Ruža Ilić, nada se da će jedna od ovih žena biti glavni sudija na nekoj od predstojećih utakmica, možda i odlučujućih.

Postoji razlika u načinu na koji sudi utakmicu žena i na koji je sudi muškarac, a te razlike mogu i te kako da doprinesu kvalitetu fudbala, ističe Ruža Ilić.

"Znamo da postoji medicinska, tj. anatomska razlika između snažnijeg i izdržljivijeg muškog tela u odnosu na žensko, ali žene sudije su pokazale da specifičnim načinom pozicioniranja mogu da zauzmu ugao posmatranja koji im pomaže da izuzetno dobro sagledaju situaciju na terenu, a imaju i izuzetno razvijen periferni vid. Bolje se snalaze u prostoru, dok se muškarci, zahvaljujući svojim fizičkim predispozicijama, nađu na pravom mestu u datom trenutku", objašnjava Ilić.

Kada je konkretno reč o arbitrima delegiranim da dele pravdu u Kataru, neprikosnovenu prednost daje evropskim sudijama.

"Svetsko prvenstvo je pravi festival planetarnog fudbala u svakom kontekstu i svi imaju priliku i da igraju i da dele pravdu. Međutim, sigurna sam, kako se bliži kraju takmičenje u Dohi, tako će sudije sa Starog kontinenta imati sve značajniju ulogu. Jer, neprocenjivo je zaista iskustvo suđenja Lige šampiona i ostalih evropskih klupskih takmičenja, zatim pet elitnih nacionalnih evropskih šampionata, u kojoj se susreću i sa svetskom igračkom elitom, pa Evropska prvenstva i sve to iskustvo pravi ogromnu razliku u kvalitetu suđenja i integritetu evropskih sudija u odnosu na zaista manje kvalitetan fudbal koji se igra na, na primer, azijskom ili afričkom kontinentu", kaže Ruža Ilić.

To se, dodaje, moglo primetiti i po neujednačenom kriterijumu arbitara na do sada viđenim utakmicama.

"Ne govorimo o tome da li su neke sudije otvoreno ili prikrivenno 'navlačile' za jednu stranu, nego se jednostavno uočava i nama veoma smeta dok gledamo te utakmice, nedostatak iskustva suđenja na velikim utakmicama u kojima učestvuju najbolji svetski fudbaleri, zato što te sudije nemaju niti autoritet niti spoznaju kako da sude, ako je jedan od igrača na meču Neimar, Ronaldo, Mesi...", navodi Ruža Ilić.

Kao glavni utisak o suđenju na Svetskom prvenstvu upravo potencira veliki broj sudija koji su bili centralna figura na utakmici, što, prema njenom mišljenju, automatski znači da u tim duelima ne možemo da očekujemo kvalitetan fudbal - ako se pištaljkom često secka igra, čime ustvari sudija sebe ističe u prvi plan i centralnu figure meča.

"Najbolji primer je utakmica između snažnih selekcija Nemačke i Španije, gde je autoritativan sudija iz Holandije Deni Dezmond Makeli odlično svirao i da je za taj meč određen neko sa drugog kontinenta, verujem da bi neiskustvo vođenja u tako velikim utakmicama super spremnih timova bio ogroman problem. Time bi se kvalitetan fudbal potpuno usporio zbog straha da se ne napravi krucijalna greška", kaže Ruža Ilić.

Čitajući izveštaje sa utakmica na kojima su delile pravdu ovih šest žena sudija koje gledamo na Svetskom prvenstvu, ističe se, osim pohvala, jedna primarna ocena, ista kod svih - njihova suđenja su poštena, najpoštenija i besprekorna u tim nadmetanjima, tvrde reporteri.

"Pa evo jednog primera iz nemačke Bundeslige, u kojoj se na listi sudija ne može naći osoba koja nema izuzetno uspešnu ličnu profesionalnu karijeru, koja je na visokoj odgovornoj poziciji, jer se onda smatra da odlično zarađujete i da niste potkupljivi, pa vam fudbal i nije primarni izvor prihoda. I da, ubeđena sam da su svih šest delegiranih dama sudija u Kataru odlične sudije i očekujem da im se ukaže veće poverenje, a lično verujem da će Francuskinja Frapar, koja je poslednje tri godine ubedljivo prva na listi najboljih žena sudija, i na 38. mestu je na generalnoj FIFA rang listi, arbitrirati na nekoj od odlučujućih utakmica koje slede", kaže Ruža Ilić.

Bilo je mnogo komentara u našoj javnosti o suđenju na duelima Srbije sa Brazilom i Kamerunom. Ruža Ilić smatra da je na meču sa petostrukim šampionom sveta, Brazilom, bila vidljiva fascinacija arbitra Alireza Faganiju iz Irana, Neimarom i ostalim brazilskim fudbalerima.

I to takva da smo stekli utisak da bi bio presrećan da sa njima može da napravi selfi, kaže Ilić.

S druge strane, mnogo se polemisalo i o tome koliko zaista možemo verovati VAR sistemu, koji je par puta bio na našu veliku štetu. I čini se da je zaista bilo nekoliko situacija koje su za razmišljanje jer su nam stvorile dilemu da li su sudije gledale snimak dobre kamere, da li je ili nije bio pogodak ili ofsajd...

"Ne želim da sumnjam u donete odluke na obe utakmice, iako mi se kao navijaču našeg izabranog tima nikako nisu dopale pojedine, jer nam nisu odgovarale. Mislim da se na ovom nivou takmičenja, na Svetskom prvenstvu u fudbalu, ne mogu praviti propusti takve vrste. Televizijski snimak ne prikazuje svaki ugao i sve snimke koje vide VAR sudije", ističe nekadašnji fudbalski sudija.

Objašnjava da u VAR sobi sedi po nekoliko najkvalitetnijih svetskih arbitara, pa je gotovo isključeno da im može promaći neka velika greška.

"Vidimo da glavnim sudijama nije problem da produže utakmicu po 10, 15 minuta ako treba, a to znači da VAR soba, ukoliko je nešto baš toliko sporno, ima vremena koliko joj god treba za preciznu i veoma detaljnu analizu svake situacije. Ali, postoji nešto drugo, a to je, da nemaju sve sudije identičan kriterijum prema svim ekipama i svim igračima, i to je taj takozvani ljudski faktor. Veća je odgovornost arbitrirati meč Nemačka-Španija, koji gleda ceo svet, nego susret Gana - Južna Koreja, koji ipak zanima mnogo manje ljudi. I dalje imamo momenat gde se desi očigledan prekršaj, a sudija ga ne sankcioniše. Ali on to, po pravilima igre, sme da uradi, jer i dalje postoji ono što zovemo slobodno sudijsko uverenje", kaže Ilić.

Smatra da će, dokle god je ljudski faktor uključen, biti grešaka, ali i stvari koje će omogućiti izuzetan fudbal.

"Jer ipak oni koji vole ovaj sport, vole da gledaju utakmice gde sudija ima osećaj za prednost, gde je razvoj igre prirodan, a sudija neprimetan. Na kraju krajeva, greše sudije, ali greše i igrači i treneri i za loš rezultat, odgovornost mora da se deli", ističe bivši fubalski sudija, a sada menadžer za bazični fudbal u FSS Ruža Ilić.

уторак, 09. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару