Читај ми!

Protest nemačkih fudbalera, Nojerova kapitenska traka završila na ruci ministarke

Kapiten Nemačke Manuel Nojer nije nosio zabranjenu kapitensku traku kampanje "Jedna ljubav" na utakmici protiv Japana, ali je ona završila na ruci nemačke ministarke Nensi Fezer, koja je svoj nacionalni tim pratila u društvu prvog čoveka svetske fudbalske federacije Đanija Infantina.

Mnogo prašine podiglo se oko odluke Fife da zabrani evropskim selekcijama da na Mundijalu u Kataru nose kapitenske trake u duginim bojama, kao podršku ljudskim pravima u okviru kampanje "Jedna ljubav".

Nemački kapiten Manuel Nojer izašao je na utakmicu sa Japanom sa Fifinom trakom, dok je ona "raznobojna" završila na tribinama "Međunarodnog stadiona Halifa" oko ruke nemačke ministarke unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

Fezerova je sedela pored predsednika Fife Đanija Infantina i tako pokazala stav nemačke vlade i poslala jasnu poruku da ne prihvata odluku svetske fudbalske federacije.

"Nemački tim predstavlja našu zemlju i našu različitost", saopštila je nemačka vlada i dodala da se "u sportu način izražavanja vrednosti, poput različitosti i tolerancije, može svojevoljno odabrati".

Odluku Fife kritikovao je i držani sekretar SAD Entoni Blinken, koji je izjavio da "niko na fudbalskom terenu ne bi trebalo da bude primoran da bira između podržavanja tih vrednosti i igranja za svoj nacionalni tim".

Iz fudbalskih saveza reprezentacija koji su se odlučili da ne nose trake kampanje "Jedna ljubav", među kojima su Engleska, Nemačka, Danska, Švajcarska, Holandija, Belgija i Vels, saopštili su da su bili spremni da plate novčane kazne zbog toga, ali da ipak ne mogu da preuzmu rizik od žutih kartona za svoje igrače.

Nojer je na utakmicu sa Japanom istrčao, kao što je to pre njega učinio kapiten engleske reprezentacije Heri Kejn, sa zvaničnom Fifinom trakom koja nosi natpis "Ne diskriminaciji".

Ipak, čitava nemačka reprezentacija je, pred početak utakmice, tokom zvaničnog fotografisanja prekrila usta rukom protestujući time protiv odluke Fife da se zabrani nošenje trake "Jedna ljubav".

U Nemačkoj, međutim, to je bio premali gest u odbrani ljudskih prava.

Nemački vicekancelar Robert Habek rekao je da bi, da je na mestu Nojera, istrčao sa trakom "Jedna ljubav", koju nisu želeli da vide na terenu domaćini Svetskog prvenstva.

Habek je rekao da bi to uradio iako zna da bi bio kažnjen.

Takođe i nekadašnji fudbalski as iz Nemačke Lotar Mateus rekao je da bi se on svakako oglušio o Fifinu zabranu.

уторак, 09. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару