Читај ми!

Sin predsednika Liberije strelac prvog gola za SAD na Mundijalu

Strelac jedinog gola reprezentacije SAD u meču sa Velsom (1:1) Timoti Vea je sin čuvenog fubalera i sadašnjeg predsednika Liberije Žorža Vee.

Imidž Sjedinjenih Američkih Država kroz istoriju bazira se na ideji "širokog srca" za sve koji žele da se u njoj nasele i ostvare svoje snove. "Američki san". Dok god poštuješ himnu, zastavu i plaćaš porez, ti si dobar Amerikanac bilo kog porekla.

To se vidi i u fudbalskoj reprezentaciji, u kojoj je najveće ime Kristijan Pulišić, potomak hrvatskih doseljenika, a strelac prvog gola Timoti Vea je plod braka Liberijca i Jamajčanke.

Otac Timotija Vee nije bilo ko, već čuveni Žorž Vea - prvi Afrikanac dobitnik "Fifa zlatne lopte". Legenda koja je na teži način utrla put Afrikancima i učinila ih poželjnima po evropske velikane.

Otac pobeđivao na terenu i na izborima

Složićemo se da Liberija nikad nije bila velesila ni u samoj Africi pored Nigerije, Kameruna, Gane, Tunisa, Egipta, Senegala... Žoržov put je samim tim bio mnogo teži. Krenuo je u rodnoj Liberiji, usledili su klubovi u Obali Slonovače, Kamerunu, pa tek sa 22 godine let za kneževinu Monako. Četiri godine u Monaku, potom tri u Pari Sen Žermenu.

U leto 1995. sa zvanjem najboljeg strelca Lige šampiona i objedinjenim priznanjima "Fifa igrača godine" i "Zlatnom loptom" dolazi u moćni Milan. Na "San Siru" je proveo pet godina osvojio je dve titule u Seriji A i to onda kada je važila za najjaču ligu na svetu.

Do kraja igračke karijere je branio boje Čelsija, Mančester sitija, Olimpik Marselja i Al-Džazire.

Najpoznatiji Liberijac na svetu odlučio je da lični integritet, obrazovanje i životno iskustvo iz inostranstva iskoristi za dobrobit svoje nacije, baveći se politikom. Na kraju fudbalske karijere je 2005. osnovao partiju Kongres demokratske promene. Analitičari su ga tada smatrali i nazivali "bebom u šumi", ističući njegovu naivnost i nekompetentnost u bavljenju politikom. Dvanaest godina od osnivanja partije, Vea pobeđuje na predsedničkim izborima u Liberiji - u prvom krugu je osvojio 38 odsto, dok u drugom pobeđuje direktnog konkurenta Džozefa Bokaija iz Partije jedinstva sa čak 60 odsto glasova.

U braku sa Jamajčankom Kler ima tri sina: Žorža juniora, Titu i Timotija.

Timoti ispunio očev san 

Zanimljivo je da Žorž nikad nije imao tu čast da igra na Svetskom prvenstvu, a Timoti je iskoristio prvu priliku da zablista.

Rođen je u Bruklinu, Njujork 2000. godine i od prvog dana sebe smatra Amerikancem. Za reprezentaciju SAD igra od U15 selekcija, došavši do prvog tima. Kao veliki talenat je prošao juniorske selekcije PSŽ-a, domogavši se rezervnog i prvog sastava najtrofejnijeg francuskoj kluba u protekloj deceniji.

Bio je u sastavu PSŽ-a u sezoni 2018/19, ali se nije nametnuo, sledila je pozajmica u Seltiku, pa transfer u Lil. 

Mladi Timoti je na svom debiju doneo prvi gol SAD na Mundijalu. Mogao je da bude i trijumfalni da glavna uzdanica Velsa Garet Bejl nije izjednačio sa penala. Postao je prvi reprezentativac SAD rođen 2000. godine ili kasnije, da je zatresao mrežu za nacionalni tim.

уторак, 09. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару