Читај ми!

Iran, ko to tamo peva

Grupa Kataraca odevenih u tradicionalnu odeću poskočila je od sreće kada je Ramin Rezejan, dobrano u nadoknadi vremena, pogodio mrežu Velšana i potvrdio pobedu Irana. Dvojica navijača u iranskim dresovima, koji su sedeli do njih, bez emocija su posmatrali meč i intoniranje himne te države, koje gotovo da privlači više pažnje nego mečevi tima Karloza Kejroša.

Иран, ко то тамо пева Иран, ко то тамо пева
Neki su pevali, neki ćutali, a neki glasno protestovali tokom intoniranja iranske himne pred meč protiv Velsa. Nekoliko navijača Irana je plakalo.

Druga najkraća himna na svetu se, zbog niza kontroverzi u Iranu, našla u centru pažnje na Svetskom prvenstvu u fudbalu, daleko ispred igre reprezentacije te države.

"Iznad horizonta diže se Sunce Istoka", reči su koje se gotovo nisu ni čule tokom intoniranja iranske himne pred meč sa Velšanima, pošto su se sa tribina prolamali izmešani tonovi negodovanja i oduševljenja.

Svega sedam stihova duga himna u kojoj se pominju Istok, vernici, večnost, mučenici i Islamska republika, iznenada postala je centralni događaj Svetskog prvenstva zbog niza događaja posle kojih se Iran našao na meti ozbiljnih kritika - od obračuna sa demonstrantima širom države, dronova koje je Teheran isporučio Rusiji, te nuklearnog programa zbog kojih je Islamska republika već petnaestak godina na ivici sukoba sa Zapadom.

Smrt Mahse Amini, koja je pod kontroverznim okolnostima umrla pošto je privela "islamska moralna policija", bila je okidač za seriju protesta koji, širom Irana, traju od sredine septembra. Do sada je u sukobima suprotstavljenih strana stradalo nekoliko stotina ljudi, dok su hiljade uhapšene.

Teheran za nerede optužuje Sjedinjene Američke Države, Izrael i Saudijsku Arabiju, tvrdeći da nesrećnu devojku nije uhapsila ni ubila policija, već je naprosto umrla.

Amerikanci su nedavno reagujući na "kredibilne obaveštajne podatke o napadu iz Irana", podigli borbene avione F-22 i F-16 iz baza u Saudijskoj Arabiji. Obračuni Amerikanaca i Izraelaca sa proiranskim grupama gotovo su svakodnevna pojava širom Bliskog istoka.

Dva Irana u Kataru

Vrhunac tenzija između Irana i Zapada vremenski se podudario sa početkom Svetskog prvenstva u Kataru, pa je ćutanje iranskih fudbalera tokom intoniranja himne pred meč sa Engleskom raspalilo spekulacije o stanju u timu i državi uopšte. Iran je meč izgubio 6-2.

Ispred stadiona i "fan zonama" pojavile su se grupe iranskih navijača koji su nosili majice na kojima su bile ispisane poruke podrške demonstrantima i zastave iz vremena kada je Iranom vladao šah Reza Pahlavi.

Naspram njih, bez ikakvog međusobnog kontakta, u nekoliko navrata, našli su se navijači Islamske republike Iran.

Ni jedna grupa se ne čini preterano otvorenom za razgovor. Nije sasvim jasno ni odakle su došli u Dohu, u kojoj prema zvaničnim podacima živi oko 30.000 Iranaca.

Približavanje dva Irana, kako se čini, moguće je samo u nadoknadi vremena, kada grupe navijača i aktivista ne uspevaju da zauzdaju emocije i burno reaguju na golove koje postiže njihov tim.

Ili, kako je to objasnio Keiroš posle pobede nad Velsom: "Ovo je povratak fudbalu, igrači zaslužuju podršku... Ovo smo uradili za navijače".

Iran je već oborio rekord po broju golova na Svetskom prvenstvu, jer su igrači Karloza Kejroša protiv Engleza i Velšana postigli četiri pogotka. Još ih očekuje meč protiv najvećeg od svih protivnika - Sjedinjenih Američkih Država.

петак, 05. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару