Читај ми!

Tačno je da sreća prati hrabre, ali za finale treba mnogo više od ove dve stvari

Reprezentacija Hrvatske ubedljivo je poražena od Argentine sa 3:0 u prvom polufinalnom meču Mundijala u Kataru. Ovim porazom završeni su snovi „kockastih” o finalu i potencijalnom „krovu sveta”.

Mnogi Hrvatsku iz Katara upoređuju sa onom iz Rusije, što je blago rečeno apsurdno, pogotovo nakon ovog poraza koji je izneo sve mane ove reprezentacije na videlo. Hrvatska je 2018. godine za razliku od ove pokazala dosta više, pogotovo u grupnoj fazi.

"Vatreni" su na prošlom Mundijalu iz Grupe D izašli sa tri pobede na kojima su postigli sedam golova a primili samo jedan, i to iz penala na meču protiv Islanda. Prva žrtva u Rusiji bila je Nigerija koja je izgubila sa 2:0, na red je stigla Argentina koja je takođe ubedljivo poražena, rezultat je bio 3:0. U poslednjem meču, onom protiv Islanda Hrvatska je slavila sa 2:1, golom u 90. minutu.

Hrvatska je u nokaut fazi prve dve runde prošla posle boljeg izvođenja jedanaesteraca, i to nakon što su gubili u oba susreta pa stigli do izjednačenja čime su obezbedili penale. U polufinalu "kockasti" su u potpunosti nadigrali Engleze i posle produžetaka stigli do pobede golom Mandžukića u 109. minutu za 2:1 nakon što su ponovo zaostajali nakon petog minuta. U finalu im je ponestalo snage pa ih je Francuska ubedljivo savladala sa 4:2.

Drugo mesto na Mundijalu u Rusiji bio je neočekivani uspeh Hrvatske, koja je iznenadila i u isto vreme oduševila svetsku fudbalsku javnost svojom disciplinom, borbenošću, a pre svega igrom.

Hrvatska u Kataru nije pokazala mnogo, tačnije, sem Ivane Knol, hrabrosti i prolaska nakon penala nije pokazala više ništa što smo videli pre četiri godine.

Reprezentacija Hrvatske je u polufinale ušla igrajući neatraktivan fudbal, težak za oči, fudbal na "gol manje", tu su stigli nakon samo jedne pobede, nad autsajderom grupe Kanadom sa 4:1.

Zanimljivo je da "kockasti" na ovom turniru nisu imali to zadovoljstvo da prvi povedu na meču. Nerešeno su igrali protiv Maroka koji se pokazao kao odlična ekipa, koja je takođe stigla do polufinala koje će igrati sa Francuskom.

Nakon što su gubili, uspeli su da savladaju Kanadu koja je kao apsolutni autsajder završila bez bodova u grupi. A u poslednjem meču grupe nerešeno je igrala sa Belgijom koju su svojim promašajima u crno zavili De Brujne i Lukaku.

U osmini finala rival Hrvatskoj bio je disciplinovani Japan. U finišu prvog poluvremena "plavi samuraji" su golom kapitena Maede stigli do vođstva sa kojim su otišli na odmor. Već na početku drugog poluvremena Perišić je glavom doneo izjednačenje svojoj ekipi. U nastavku meča se činilo da obe ekipe igraju sporo i čekaju penale. 

Vođena iskustvom iz prethodnog šampionata, Hrvatska je lako izbacila Japan sa turnira. Livaković je odbranio tri penala koja su Japanski igrači jako loše izveli.

Brazil je u četvrtfinalnom meču došao kao veliki favorit. Činilo se da je Brazil umesto meča sa Hrvatskom spremao onaj naredni, sa Argentinom jer se po načinu igre "karioka" videlo da sebe već vide kao pobednike. Kako je meč odmicao Brazilci su se budili i napadali gol Livakovića koji je fenomenalno zaustavljao sve pokušaje. Ponovo se ušlo u produžetke.

U finišu prvog, nakon odlične akcije koja je ličila na onu Srbije protiv Kameruna Brazil je preko Nejmara došao do gola. U drugom produžetku Zlatko Dalić je sve nade položio u napad, hrabro je ušao sa tri napadača. Da sreća prati hrabre dokazao je Bruno Petković golom u 117. minutu koji je doneo nove produžetke Hrvatska je izbacila Brazil, koji je moćan bio samo na papiru.

Protiv Argentine, poput mrtvaca isplivale su na površinu sve mane Hrvatske reprezentacije. Ekipa Zlatka Dalića je dobro odigrala, ali samo prvih 20 minuta meča u kojima su se ekipe odmeravale. Argentinci su fantastično zatvorili Luku Modrića koji je najbolji fudbaler ove ekipe. "kockasti" su bez njega bili dosta lošiji, Perišić i Brozović koji su pokušavali da učine nešto na terenu nisu bili dovoljni da Hrvatska dođe do gola rivala.

Na drugoj strani, Mesi je i u 35. godini dokazao da još može da pleše po terenu. Hrvatska kao i u prethodnim mečevima na ovom šampionatu nije pokazala mnogo, bar ne dovoljno da igra bez pobednika u regularnom toku meča. Iako je ova ekipa stigla do polufinala, stigla je sa samo jednom pobedom uz četiri nerešena nakon 90 minuta.

Hrvatska iz Katara nije ona iz Rusije, nema tu lepršavost i dinamičnost u igri, nije ona reprezentacija koja se trudila da igra na "gol više" već na "gol manje".

Ono što treba da brine navijače Hrvatske je kako će reprezentacija funkcionisati kada se Luka Modrić penzioniše jer je on mnogo više od glavnog igrača ekipe. 

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару