Читај ми!

Osmina finala Mundijala – fudbal igra ceo svet, ali zna se ko je glavni

Osmina finala Mundijala u Kataru pokazala je diverzitet u fudbalskom svetu, ali i da je kvalitet i dalje neupitno koncentrisan u evropskim i južnoameričkim silama, sa prijatnim iznenađenjem Maroka.

Grupna faza bila je puna iznenađenja i kalkulacija u kojima su deblji kraj izvukle Belgija, Danska, Nemačka i Urugvaj. Reprezentacije iz afričke i azijsko-okeanijske federacije iskoristile su priliku da pokažu zavidan napredak, dovoljan da pariraju glavnim konkurentima ukoliko ih ne shvate ozbiljno.

Osmina finala je potom pokazala razliku u igračkom kvalitetu, iskustvu i znanju stručnog štaba. Senegal, Australija, SAD i Južna Koreja bili su "lak plen". Japanci su "skupo prodali kožu" protiv Hrvatske. Za 120 minuta igre nisu izgubili. Uzeli bi bod u duelu sa svetskim vicešampionom i tako bi upotpunili impresivan niz posle trijumfa nad Nemačkom i Španijom. Loše izvođenje jedanasteraca poslalo ih je kući.

Od preostalih osam reprezentacija, sedam je među najboljih 12 na Fifinoj rang-listi sa izuzetkom Maroka. Razlika između "Lavova sa Atlasa" i Japana je u igračima sa ozbiljnim ulogama u jakim klubovima, koji znaju kako se izvode penali. Prolaz u četvrtfinale obezbedili su golman Sevilje i igrači Čelsija, PSŽ-a i Sampdorije.

Ista faza u Rusiji je bila izjednačenija. Tada je jedino Brazil rutinski savladao Meksiko sa 2:0, od ostalih sedam mečeva četiri su završena sa jednim golom prednosti, a viđene su tri penal-završnice. Japan je bio jedini sastav van Evrope i Južne Amerike među 16 najboljih.

Katar je dao veći diverzitet. Samim tim, značajni rast interesovanja po domovima i pabovima od Vašingtona do Kanbere.

Favoriti Brazil, Engleska, Francuska, Holandija, Portugalija i Argentina izašli su spremni da pokažu šta znaju. Ko god je od njih poveo na poluvremenu, nije dozvoljavao preokret i dramu u završnici.

U redu, bilo je tenzije u sudaru "gaučosa" i Australije, ali je do nje došlo jer je Enca Ernandeza lopta pogodila u glavu, zatim drastično skrenula i otišla van domašaja Emilijana Martineza. Argentina je držala meč pod kontrolom i mogla ubedljivije da pobedi da je Lautaro Martinez iskoristio Mesijeve "specijalitete poslužene na tacni".

Timovi "klasici" fudbalske istorije pokazali su rešenost, bolju formu i moć. Na površini rešeta ostalo je samo najblistavije zlatno grumenje. Igrači imaju dva dana odmora, stručni štab vremena da analizira protivnika do tančina. U četvrtfinalu ćemo svedočiti sudarima jednakih i detalji će odlučivati o poslednja četiri tima u borbi za trofej.

петак, 05. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару