Читај ми!

Velšani, divni ljudi, divni

Vels po svemu sudeći 29. novembra u 20.00 igra svoj poslednji meč na Mundijalu u Kataru 2022. godine i to protiv Engleske. Ovaj susret neformalno bi mogao da se okvalifikuje kao prijateljski, iako je reč o presudnoj utakmici oba tima za nastavak takmičenja.

Велшани, дивни људи, дивни Велшани, дивни људи, дивни

Vels i Engleska će odigrati svoj 104. međusobni duel. Englezi su razumljivo bolji – u 68. mečeva su izašli kao pobednici, 21 utakmica je završena nerešenim rezultatom i u 14 susreta je Vels bio pobednik. Prvi u nizu odigrali su u 1879, a poslednji 2020. godine.

Na ovogodišnjem Mundijalu, Vels je zaigrao posle 64 godine pauze, naime "zmajevi" su 1958. u Švedskoj prvi put igrali turnir Svetskog prvenstva u fudbalu. Onda su došli do plej-ofa, a trenutne prilike i stanje u Grupi B im ne idu u prilog, čak im eventualna pobeda ne garantuje plasman u nokaut fazu turnira.

U prvom kolu grupne faze Velšani su odigrali nerešeno protiv ekipe Sjedinjenih Američkih Država 1:1, a već u drugom su poraženi od Irana sa 2:0.

Najveća zvezda i uzdanica ekipe Garet Bejl istini za volju jeste najbolji igrač Velsa, ali u golfu.

Njegova fudbalska forma je već godina u izrazitom padu, prošlog leta kapiten nacionalnog tima "zmajeva" je iz Madrida otišao za Los Anđeles, gde trenutno nastupa za Galaksi. Na ovogodišnjem Mundijalu Bejl je ipak postigao jedan pogodak, ali iz penala.

Nekadašnji selektor reprezentacije Engleske Sven Jeran Erikson rekao je uoči meča pomenutih ekipa da bi Bejl, da je kojim slučajem Englez, morao da se bori i za mesto na klupi za rezervne igrače.

"Biće zanimljivo, Velšanima je san da pobede Engleze, ali to se skoro nikada ne desi. Igrači će pokušati da odigraju meč svog života, kao da je engleska reprezentacija njihov veliki brat koga žele da impresioniraju", istakao je Erikson. 

„Moraš da slušaš Velšanina, njega Englez..."

Posmatrano fudbalski, ali i u određenoj meri politički, a blaže nego što kaže Josif Tatić, Englez zaista Velšanina zavitlava.

Nekoliko dobrih fudbalskih timova poput Svonsija i Kardifa, Engleska je "prisvojila" u najjača takmičenja Engleske, a ostavili su brojne timove da se u velškoj Premijer ligi zlopate na terenima nalik onima u Beogradskoj zoni.

Uteha je u tome što su Velšani udaljeni na samo sat vremena vožnje do najbolje fudbalske lige na svetu, ali i to da je doskora princ od Velsa Čarls stupio na tron Vindzdora, odnosno Ujedinjenog Kraljevstva.

Kada je reč o politici, Engleska sa Velsom ima po svemu sudeći stabilne bilateralne odnose. Nije slučaj kao sa Škotima ili Ircima, koji bi malo-malo da se izbore za nezavisnost. 

Premda postoje trzavice na relaciji Kardif–London. Naime, nakon devolucije (prenosa nadležnosti iz Londona na glavne gradove zemalja Ujedinjenog Kraljevstva) 1997. kod Velšana je primetan je porast nacionalizma što se vidi i u novim udžbenicima istorije gde se potencira domaća, a izbacuje zajednička – britanska povest.

Tokom, primera radi, neiscrpnog procesa zvanog Bregsit, Velšani su većinski glasali za izlazak iz Evropske unije, ali tu ne krive London za kasnije birokratske posledice poput Škota i Iraca, koji su glasali za ostanak. 

Posebna je situacija sa Čarlsom, nije tamo mnogo popularan, mada je dugo bio princ od Velsa. 

Titula princ od Velsa se tradicionalno dodeljuje nasledniku krune Ujedinjenog Kraljevstva još od 14. veka, uz nekoliko manjih prekida tokom istorije.

Onda su dobili novog princa od Velsa, sina Vilijama, što, prema pisanju pojedinih britanskih medija, nije bogzna kako obradovalo Velšane.

Oni koji baš i ne vole monarhiju smatraju da je u Ujedinjenom Kraljevstvu elita u glavnom gradu Engleske, a Vels je periferija. 

I wandered lonely as a cloud

Kada se nastup na Svetskom prvenstvu sumira, Velšani ne mogu reći glasom Josifa Tatića čak ni to da su na Mundijalu "toliko pili", jer je alkohol u Kataru zabranjen.

Ostaje samo da im verujemo na reč, na ono na šta nam Rašin otac u kafani uz zvuke pesme "Ja te pjesmom zovem" Hanke Paldum u filmu "Hadersfild" ukazuje, iz perioda kada je u Svonsiju sa Velšanima kupovao neke mašine od Engleza.

I wandered lonely as a cloud, prvi je stih pesme "Lutao sam kao usamljen oblak" autora Vilijama Vordsvorta, u kojoj poeta piše o defodilima (narcisima), jednom od nacionalnih simbola Velsa. 

S tim u vezi, a na koncu ove mini-storije, može se reći navijačkim terminom da su "zmajevi" u fudbalu poput narcisa.

To su pokazali na brojnim fudbalskim takmičenjima, izuzimajući 2016. godinu, u kojoj su upravo kao i defodili u rano proleće buknuli, ali su ubrzo potom prestali da cvetaju.

Što je, razume se, bilo nedovoljno da nadmaše ragbi na tabeli najpopularnijeg sporta u zemlji.

петак, 05. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару