Читај ми!

Poljska - Orlovi sa ambicijama da ponove uspeh star četiri decenije

Poljska je dva puta bila na trećem mestu na svetskim prvenstvima, 1974. i 1982. Od tada Poljska nije odigrala dobro prvenstvo. Predvođeni Levandovskim pokušaće da ponove usšeh star četrdeset godina.

Koncept stvaranja poljske reprezentacije pojavio se 1919. godine tokom prve skupštine Poljskog fudbalskog saveza. Plan je konačno sproveden dve godine kasnije.

Belo-crveni su 18. decembra 1921. prvi međunarodni meč odigrali u Budimpešti, gde su izgubili od Mađarske sa 0:1.

Poljaci su debitovali na Svetskom prvenstvu na trećem izdanju turnira. Posle za njih istorijskog duela sa Brazilom u osmini finala koji su izgubili sa 6:5 oprostili su se sa Mundijala. Najveća zvezda predratne reprezentacije Poljske bio je Ernest Vilimovski, koji je u pomenutom susretu sa Kariokama postigao četiri gola.

Belo-crveni su prvi iskorak napravili na Olimpijadi 1972. godine. Nema sumnje da je tokom Olimpijskih igara u Minhenu najveća senzacija bila fudbalska reprezentacija Poljske. Fudbaleri koje je sa klupe vodio Kazimir Gurski osvojili su zlatnu medalju i dali znak da u narednim godinama nameravaju da budu važni u međunarodnom fudbalu. Na dan osvajanja, 10. septembra vlasti su usvojile praznik "Dan poljskog fudbala".

Poljaci su se u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 1974. borili sa Englezima za plasman na turnir. Na domaćem terenu savladali su rivale sa 2:0, a u revanšu na Vembliju igrali su nerešeno. Ovaj rezultat je omogućio Poljacima učešće na turniru.

Tamo je Poljska ponovo iznenadila Svet. Igrači Gurskog postali su otkrovenje turnira. U prvom kolu savladali su Argentinu sa 3:2, Haiti sa ubedljivih 7:0 i vicešampiona Italiju 2:1. U narednom kolu nisu dali šansu Šveđanima, koje su dobili sa 1:0, zatim su presudili Jugoslaviji 2:1, pa je okršaj sa Zapadnom Nemačkom ostavio Poljake bez finala. U meču odigranom na izuzetno mokrom terenu bolji su se pokazali rivali, čiju je pobedu overio legendarni Gerd Miler. Nekoliko dana kasnije, Belo-crveni su obezbedili najniže mesto na pobedničkom postolju, savladavši tadašnje svetske šampione Brazilce.

Nakon toga usledio je pad Poljske reprezentacije i uspesi su počeli da izostaju.

Poljaci su se tek 2008. prvi put plasirali na Evropsko prvenstvo. Sa turnira su se oprostili jako brzo, već posle grupne faze, gde su izgubili od Nemačke i Hrvatske, a remizirali sa Austrijom.

2012. je trebalo da bude najvažnija godina u istoriji poljskog fudbala. Poljaci i Ukrajinci bili su domaćini Evropskog prvenstva, a sam turnir se pokazao kao veliki uspeh. U organizacionom, ne u rezultatskom smislu naravno, jer su Poljaci ponovo ispali u grupi.

Na ovom Mundijalu u Kataru, Robert Levandovski nije samo kapiten poljske reprezentacije već i njena najveća zvezda. Fudbaler Bajerna iz Minhena preuzeo je kapitensku traku od Kube Blaščikovskog. Kao vođa tima, često preuzima težinu igre na svoja ramena. Pre svega zahvaljujući njemu, tim je izborio plasman na Euro 2020. I naravno, svi se nadaju da će upravo Robert povesti Belo-crvene do prolaska iz grupe E i uspeha u nokaut fazi turnira.

Sastav Poljske za Svetsko prvenstvo:

Golmani: Vojčeh Ščensni (Juventus), Bartlomej Drongovski (Specija), Lukaš Skorupski (Bolonja).

Odbrana: Meti Keš (Aston Vila), Bartoš Berešinski (Sampdorija), Kamil Glik (Benevento), Jan Bednarek (Aston Villa), Jakub Kivjor (Specija), Mateuš Vjeteska (Klermon), Nikola Zalevski (Roma), Robert Gumni (Augsburg), Artur Endžejčik (Legija). 

Vezni red: Kristijan Bjelik (Birmingem), Pšemislav Frankovski (Lans), Jakub Kaminski (Volfzburg), Kamil Grosicki (Pogon), Gžegož Krihovjak (Al Šabab), Mihal Skuraš (Leh), Sebastijan Šimanski (Fajenord), Pjotr Zjelinski (Napoli), Šimon Žurkovski (Fjorentina), Damjan Šimanski (AEK).

Napad: Robert Levandovski (Barselona), Arkadijuš Milik (Juventus), Kšištof Pjontek (Salernitana), Karol Sviderski (Šarlot)

Raspored mečeva u grupi C:

22.11 11:00 Argentina - Saudijska Arabija
22.11 17:00 Meksiko - Poljska
26.11 14:00 Poljska - Saudijska Arabija
26.11 20:00 Argentina - Meksiko
30.11 20:00 Poljska - Argentina
30.11 20:00 Saudijska Arabija - Meksiko

петак, 05. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару