Читај ми!

Saudijska Arabija - autsajderi sa kratim letom za povratak kući

"Zeleni sokolovi", kako ih još zovu, dugo su leteli da bi stigli do Katara jer su morali da prođu kroz dva kruga kvalifikacija. Sa obzirom na grupu u kojoj se nalaze i udaljenost od zemlje domaćina, njihov povratak kući biće brz.

Saudijska Arabija je ubedljiv autsajder u grupi i teško da ima šta da traži sa selekcijama Argentine, Poljske i Meksika. Ono što je pozitivna stvar za selekciju koju predvodi Erve Renar je da im je Katar prvi komšija i njihov povratak kući neće dugo trajati.

Istorija najbitnije sporedne stvari u ovoj zemlji nije bogata. Fudbalski savez u Saudijskoj Arabiji osnovan je tek 1956. godine kada se zemlja i pridružila Fifa ofranizaciji. Tek 1974. godine postaje član AFC-a, Azijskog fudbalskog saveza.

Tokom poslednje decenije, pozicija Saudijske Arabije na Fifionoj rang listi je značajno opala , ali se posle druge uzastopne promocije na Svetskom prvenstvu može zaključiti da njihova reprezentacija ide dobrim putem.

Saudijci su do sada igrali na pet Mundijala, ali su samo na jednom uspeli da izađu iz grupe. Zanimljivo, bilo je to tokom njihovog prvog Svetskog prvenstva u SAD 1994. godine. Ovo dostignuće se više nije ponovilo nakon toga.

Pokušaće zeleno-beli u Kataru da ponove ovaj rezultat sigurno ali objektivno gledano, u grupi gde se još nalaze Argentina, Poljska i Meksiko, to je ravno nemogućoj misiji.

Najbolji period Arabije su kasne 1980-te. i rane '90 godine. Tada su "Zeleni sokoli" debitovali u Kupu Azije i na Svetskom prvenstvu. Arabijci su 1984. prvi put zaigrali na kontinentalnom prvenstvu, a odmah su ga i osvojili.

U finalu su savladali Kinu sa 2:0 i doneli euforiju na Arabijsko poluostrvo. Četiri godine kasnije, Saudijska Arabija je zadržala trofej pobedivši Južnu Koreju u finalu, doduše tek posle izvođenja jedanaesteraca.

Poslednji put su uspeli da osvoje Kup Azije 1996. godine, gde su u finalu ispali bolji od Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali ponovo nakon penal serije.

Što se tiče Svetskog prvenstva, najbolji rezultat ostvarili su na debiju 1994. godine. Na američkim terenima Saudijci su se suočili sa Marokom, Belgijom i Holandijom.

Iako su na početku izgubili od Holandije sa 1:2, pobede od 2:1 nad Marokom i 1:0 protiv Belgije omogućile su im da zauzmu 2. mesto u grupi. U osmini finala su igrali sa Švedskom, ali se pokazalo da im je ovaj protivnik bio van domašaja, jer su izgubili 1:3 i završili svoju mundijalsku avanturu.

Sama činjenica da su nakon dve runde kvalifikacija uspeli da se domognu Mundijala u Kataru je vredna pohvale. Prvo su prošli grupu sa Uzbekistanom, Jemenom, Palestinom i Singapurom gde Zeleni sokoli nisu izgubili nijedan od svojih osam mečeva, a dobili su čak šest.

To im je omogućilo da zauzmu prvo mesto i lako prođu u narednu rundu. Potom su izvučene dve grupe od po šest ekipa, iz kojih se pet ekipa plasiralo na Svetsko prvenstvo. Prva dva iz svake grupe i pobednik plej-ofa. 

Saudijska Arabija je neočekivano ponovo osvojila svoju grupu, ostavivši iza sebe Japan i Australiju. Sa ovim prvim timom Saudijci su izgubili tek jedan meč. Sedam pobeda i dva remija omogućili su im da brzo obezbede prolaz na Svetsko prvenstvo.

Sastav Saudijske Arabije za Svetsko prvenstvo: 

Golmani: Muhamed Al Ovais, Mohamed Al Rubaj, Navaf Alakidi

Odbrana: Sultan Al-Ganam, Abdulelah Al-Amri, Ali Al-Bulaihi, Abdulah Mado, Saud Abdul Hamid, Hasan Tumbukti, Jaser Al Šahrani,Muhamed Al-Buraik

Vezni igrači: Abdulah Ozaif, Abdulelah Al Malki, Rijad Šrahili, Ali Al Hasan, Salman Al-Faraj, Muhamed Kanu, Naser Al Davari, Sami Al-Najei, Hatan Bahbari, Salem Al Davsari, Fahad Al-Muvalad, Abdulrahman Al-Aboud

Napadači: Haitham Asiri, Firas Al-Buraikan, Saleh Al Šehri

Raspored mečeva u grupi C:

22.11 17:00 Meksiko - Poljska
26.11 14:00 Poljska - Saudijska Arabija
26.11 20:00 Argentina - Meksiko
30.11 20:00 Poljska - Argentina
30.11 20:00 Saudijska Arabija - Meksiko
22.11 11:00 Argentina - Saudijska Arabija

петак, 05. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару