Читај ми!

Kanada - Borjan i ekipa u pokušaju da čudom odu u plej-of

Kanađani predstavljaju autsajdera u Grupi F. Za njih je veli uspeh samo pojavljivanje na svetskoj smotri fudbala i to posle 36. godina. Svaki osvojen bod, makar jedan, biće veliki kao kuća za Kanadu. U grupi sa Hrvatskom, Belgijom i Marokom to će biti teško, eventualo začelje mogu da izbegnu u duelu sa Marokancima.

Ekipu kao kapiten predvodi golman i kapiten Crvene zvezde Milan Borjan, koji je u neku ruku bio i junak kvalifikacija. U jednom od odlučuućih mečeva protiv Meksika, u kome je Kanada pobedila sa 2:1, Borjan je sjajnim odbranama u sudijskoj nadoknadi vremena uspeo sa sačuva pobedu svog tima.

Kanade je plasman u Katar overila pobedom nad Jamajkom od 4:0 u utakmici pretposlednjeg kola kvalifikacija Konkakaf zone. Uz Kanađane na prvensvu učestvu Amerika i Meksiko.

Nastup Kanade na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022. označiće kraj 36 godina provedenih u pokušaju da se kvalifikuju.

Tim Kanade je u teškoj grupi du su vicešampion sa predhodnog SP rvatska i trećeplasirana ekipa Belgije. Sjano odrađene kvalifikacije u Konkaf zoni ipak donose nadu Kanađanima da i u ovakvoj konkurenciji mogu da naprave iznenađee i domognu e nokaut faze.

Kanađani su samo jednom Svetskom prvenstvu, i to 1986. u Meksiku. Tada niu zabeležili niti jednu pobedu. Redom su izgubili od Francuske, Mađarske i SSSR-a. Uspe da se kvalifikuju na to SP dugo je bio najveći uspek te selekcije, sve do sada.

Mnogo se očekuje, od glavne zvezde tima mladog i talentovanog Alfonsa Dejvisa. Ovaj 22-godišnjak je levi bek Bajerna iz Minhena. Karakteristiše ga brzina, driblig, a uz to ima i sjajan šut.

U selekciji Kanade često ide i dalje u napadu i dolazi iza druge zvezde tima Đonatana Dejvida i pomaže mu da lakše diktira napad svoje selekcije.

Svakako najbrolji igrač ekipe, pa i svi zemalja Konkaf zone je Dejvis će pokušati da iskoristi priliku i pokaže voj raskošan talenat na velikoj sceni.

Njegova karijera je obeležena nizom trofeja, uključujući četiri titule u Bundesligi, nekoliko domaćih kupova, medalju pobednika Uefa Lige šampiona i trijumf na Fifinom Svetskom prvenstvu za klubove.

Ipak Kanađanima se daju male šanse da prođu grupu. Ipak selektor Džon Herman je svojim igračima rekao da pre svega uživaju u igranju na Svetkom prvenstvu. Pre svega da se nadmeću sa igračima poput rvatske zvezede Luke Modrića, kao i velikog broja Belgijanaca koji su na vrhunskom nivou.

Selektor je napmenuo da ovaj tim ima priliku da podigne fudbal na viši nivo u Kanadi, gde je hokej na ledu sport broj jedan, a da oni imaju priliku da kako je rekao "stvori uspomene koje će trajati zauvek" za 38 miliona ljudi u zemlji.

Kanađanima će ovo prventvo mnogo značiti za naredno koje igraju na domaćem terenu. Kanada će zajedno sa SAD i Meksikom organizovati Svetsko prvenstvo 2026. godine.

Kanada nastupa u sastavu:

Golmani: Milan Borjan (Crvena zvezda), Džejms Pantemis (Montreal), Dejn Sent Kler (Minesota junajted);

Odbrana: Samjuel Adekugbe (Hataj), Džoel Voterman (Montreal), Alister Džonson (Montreal), Riči Lareja (Toronto), Kamal Miler (Montreal), Stiven Vitorija (Čavez), Derek Kornelijus (Panetolikos);

Srednji red: Lijam Frejzer (Dajnce), Ismael Kone (Montreal), Mark-Entoni Kaje (Toronto), Dejvid Voterspun (Sent Džonston), Džonatan Osorio (Toronto), Atiba Hačinson (Bešiktaš), Stefen Eustakiljo (Porto), Samjuel Piet (Montreal);

Napad: Lijam Milar (Bazel), Lukas Kavalini (Vankuver), Ike Ugbo (Troa), Tajon Buhenen (Klub Briž), Džonatan Dejvid (Lil), Alfonso Dejvis (Bajern) i Žunior Hoile (Reding).

Raspored utakmica Grupe F:

23. 11. Maroko - Hrvatska 11.00
23. 11. Belgija - Kanada 20.00

27.11. Hrvatska - Kanada 17.00
27.11. Belgija - Maroko 14.00

01.12. Kanada - Maroko 16.00
01.12. Hrvatska - Belgija 16.00

 

 

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару