Читај ми!

Vels – 64 godina kasnije, opet na Mundijalu

Skoro šest i po decenija kasnije, Vels će opet biti deo velike smotre najboljih reprezentacija sveta u fudbalu. "Zmajevi“ će tek drugi put u istoriji igrati na Mundijalu.

U Švedskoj 1958. godine fudbalska reprezentacija Velsa napravila je veliko iznenađenje, ali i ogroman uspeh, jedan od najvećih u istoriji fudbala ove zemlje. Nakon grupe u kojoj su odigrali tri remija, plasirali su se kao drugoplasirani tim.

Nerešene rezultate izborili su protiv domaćina šampionata, Švedske, moćne Mađarske i Meksika. U četvrtifanalu iliti kako su onda nazivali, plej-ofu, izgubili su utakmicu minimalnim rezultatom od tada prejakog Brazila, budućeg šampiona sveta 1:0.

Vels je u Katar otišao kao poslednja evropska reprezentacija. Savladali su Austriju 2:1 u nokaut susretu koji je odlučivao o plej-of utakmici u kome su se sastali sa reprezentacijom Ukrajine.

"Zmajevi" su u glavnom gradu, Kardifu savladali Ukrajince sa 1:0 i time ostvarili rezultat koji ih je odveo na Mundijal.

Do plej-ofa, Vels je došao osvojivši drugo mesto u kvalifikacijama u Grupi E, gde su igrali sa Belgijom, Češkom, Estonijom i Belorusijom.

Reprezentativci Velsa su, pored kvalifikacionog turnira imali zagarantovano mesto u odlučujućoj utakmici za put u Katar preko Lige nacija, jer su bili jedni od pobednika u B diviziji tog takmičenja.

Na osam utakmica u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo zabeležili su četiri pobede, tri remija i jedan poraz uz gol razliku od 14 datih i devet primljenih golova.

Nakon dva uzastopna učešća na kontinentalnim šampionatima selekcija koju kao kapiten predvodi nekada najskuplji fudbaler na svetu Geret Bejl konačno će zaigrati i na Mundijalu.

Jasno je svima da je Bejl najveća zvezda i velika uzdanica ekipe, međutim njegova forma u poslednjih nekoliko godina bolja je u golfu, nego u fudbalu.

Prošlog leta se iz Madrida preselio u Los Anđeles, a navijači "zmajeva" ipak se uzdaju u njega, jer gaji uvažavalački odnos prema dresu nacionalnog tima.

Na kraju, on je bio jedan od nosilaca igre kada je Vels u modernoj ili novijoj istoriji napravio najbolji rezultat plasiravši se u polufinale Evropskog prvenstva 2016. godine.

Bejl je vođa ekipe, na prethodna dva prvenstva Evrope i nema sumnje da će i u Kataru pružiti maksimum, budući mu je ovo možda i poslednje prvenstvo sveta u fudbalu na kome će učestvovati kao aktivan igrač.

Trenutna ekipa reprezntacije Velsa sastavljena je od iskusnih, proverenih fudbalera, koji su sa manjim izmena tu od 2016. godine. Tu su i fudbaleri iz mlade reprezentacije, koji bi u budućnosti mogli da preuzmu ključne pozicije u timu.

Do sada, u najvećem broju slučajeva prvi golman bio je Henesi, ali je Deni Vord iz Lestera, može se reći potisnuo iskusnijeg kolegu sa gola Velsa. Odbrambene fudbalere krasi izuzetna fizička pripremljenost i iskustvo u korelaciji sa igračima u zrelim fudbalskim godinama.

Vezni red čine prekaljeni Džo Alen i Aron Remzi, premda su tu još i Tajler Roberts i Danijel Džejms.

U napadu uz Bejla i Kifer Mur bi mogao biti neko ko će doneti radost Velšanima. Moglo bi se reći da Vels ima najbolju igru iz prekida, zbog brzih fudbalera na bekovskim stranama, ali i krilnim pozicijama, kao i visokim igračima koji mogu da ugroze protivnički gol nakon centaršuteva.

Na mesto selektora reprezentacije Velsa umesto Rajana Gigsa došao je Rob Pejdž. Nekadašnji defanzivac Šefilda i državne selekcije na mesto glavnog trenera došao je 2020. godine. Prethodno je trenirao mlađe nacionalne selekcije. Najčešće postavlja igru u formaciji 4-4-2 ili 4-3-1-2.

Prvu utakmicu na Mundijalu posle 64 godine Vels će igrati protiv selekcije SAD-a, 21. novembra na "Ahmad Bin Ali" stadionu.

Nema sumnje da je Vels jedna od reprezentacija koja može biti iznenađenje, grupa izuzimajući ekipu Engleske deluje u postpunosti ujednačeno, a krajnji domet „zmajeva" može biti, bez zadrške i nokaut faza.

Vels će igrati u Grupi B protiv selekcija Engleske, Sjedinjenih Američkih Država i Irana.

Prvo kolo - 21.11 
20.00 Vels - SAD

Drugo kolo - 25.11
11.00 Vels - Iran 

Treće kolo - 29.11 
20.00 Vels - Engleska 

Spisak igrača Velsa za Svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru:

Golmani: Vejn Henesi, Deni Vord, Adam Dejvis.

Odbrana: Ben Dejvis, Ben Kabango, Tom Loker, Džo Rodon, Kris Mefem, Itan Ampadu, Kris Ganter, Neko Vilijams, Konor Roberts.

Vezni red: Sorba Tomas, Džo Alen, Metju Smit, Dilan Levit, Hari Vilson, Džo Morel, Džoni Vilijams, Aron Remzi, Ruben Kolvil.

Napad: Geret Bejl, Kifer Mur, Mark Heris, Brenan Džonson, Danijel Džejms.

петак, 05. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару