Читај ми!

Maroko i Francuska – “David protiv Golijata” u polufinalu

Francuska i Maroko od 20 časova igraju drugi polufinalni meč Mundijala u Kataru, u prvom je Argentina savladala Hrvatsku sa 3:0. Meč ove dve ekipe možete pratiti na našem Prvom programu, kao i na RTS Planeti (samo za gledaoce iz Srbije), tok meča iz časa u čas možete pratiti i na našem portalu.

Мароко и Француска – “Давид против Голијата” у полуфиналу Мароко и Француска – “Давид против Голијата” у полуфиналу

Kada ekipe izađu na stadion večeras, stanje na terenu biće nalik onom sa megdana iz biblijske priče o Davidu i Golijatu. Francuska je Golijat, jaka, surova i nemilosrdna, spremna da kazni svaku grešku koju protivnik napravi i pokaže svoj kvalitet kroz dominaciju na terenu. Maroko je dosta slabiji od nje, ali će nesumnjivo pokušati da iskoristi i najmanju šansu koja mu se ukaže.

Objektivno gledano, teško da ova selekcija ima snage i iskustva da ponovi ishod ove priče, ali se sigurno neće predavati, što su i pokazali na ovom turniru. 

Svaka je utakmica drugačija i meč za sebe ali nije teško pretpostaviti da će u Francuska u većem delu meča imati loptu u svojim nogama. Dešanova ekipa je od samog starta posle Brazila bila najveći favorit za osvajanje "boginje".

Popularni "trikolori" su to i dokazali. U grupi su nakon dve pobede, protiv Danske i Australije izgubili od Tunisa u meču u kom su igrali sa drugim timom jer ishod tog susreta nije mogao da im zakomplikuje planove.

U osmini finala lako je pala Poljska, "Galski petlovi" do 99. minuta vodili su 3:0, a onda je Levandovski dobio priliku da iz penala ublaži poraz svoje ekipe. Jedanaesterac koji je Poljak šutnuo Ugo Ljoris zaustavio je bez imalo muke, ali je zbog pomeranja šut morao biti ponovljen pa je Levandovski uspeo.

U polufinalu u uzbudljivom meču sa Engleskom, Francuska je slavila sa 2:1 i tako sebi obezbedila kartu za polufinale i meč sa Marokom.

Žiru, Mbape i Grizman svesni su da su veliki favoriti i da ih jako kratak put deli do finala sa Argentinom koja je ubedljivo savladala svog rivala. Ofanzivni trojac "trikolora" nesumnjivo su velika pretnja po gol rivala i odbrana Maroka predvođena Hakimijem biće pod velikim pritiskom. 

Nakon pet utakmica, Francuska je upisala četiri pobede i poraz u kojima je postigla 11 golova i primila pet.

Put Maroka do završnice u kojoj će moći da se bori za jedno od tri odličja nije bio ništa manje fascinantan. "Lavovi sa Atlasa" do sada na turniru nisu izgubili nijednu utakmicu. Pobedili su u tri meča, prvi meč na Mundijalu sa Hrvatskom igrali su bez golova, dok su u osmini finala, nakon produžetaka pa penala, Španiju ukrcali u avion za Madrid.

Sve ovo je bio samo uvod u utakmicu sa Portugalijom u kojoj su još jednom pokazali da otpisana ekipa nikad nije lak plen jer nema šta da izgubi i na teren izađe da bi igrala fudbal. 

Maroko je najprijatnije iznenađenje ovog Mundijala – Bunu, Hakimi i Ziješ pokazali su da organizovanost, disciplina i velika želja igraju bitan faktor za prolaz ekipe u naredne faze takmičenja. 

Bajka koju pišu fudbaleri Maroka još se nije završila, njihova sudbina nažalost nije samo u njihovim rukama jer se za mnogo toga pitaju Francuzi. "Lavovi sa Atlasa" su borbeni a u isto vreme i puni poštovanja prema rivalu, pokazali su to u meču protiv Portugalije, ipak "Galski petlovi" su najozbiljnija prepreka sa kojom se ova ekipa do sada susrela.

Ko god pobedio u ovom duelu, sigurno je da će se više miliona ljudi u Francuskoj radovati i da će svakako biti gužve u centru Pariza na Jelisejskim poljima.

Utakmica polufinala između Francuske i Maroka igra se na "El Bajt" stadionu u sredu od 20 časova, a glavni sudija meča biće Meksikanac Sesar Arturo Ramos.

Direktan prenos meča je na Prvom programu RTS-a dok njegov tok iz časa u čas možete pratiti i na našem portalu. 

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару