Читај ми!

Новакова катарза у Мелбурну - емоције и сузе као јагода на торти

Коментатор Спорт клуба Небојша Вишковић каже у емисији "Око" да не зна да ли је иједан спортиста икада морао да прође кроз притисак какав је преживео Новак Ђоковић и признаје да је и сам плакао након финала у Мелбурну. Његов колега са РТС-а Владимир Мијаљевић каже да од Новака раније нисмо видели такве емоције, а Ђоковићев пријатељ и тениски тренер Бранислав Пралица истиче да је најбољи тенисер света од малена био суров на терену.

Од данас поново и званично најбољи тенисер света Новак Ђоковић рекао је после тријумфа над Стефаносом Циципасом и освојеног 10. Аустралијан опена да је то његова највећа победа у каријери, с обзиром на околности.

Тениски тренер и коментатор Спорт клуба Небојша Вишковић објаснио је у емисији "Око" да је у те "околности" стало све што може да стане у годину дана - од тренутка када је Ђоковић прошле године објавио фотографију од које је све кренуло, омаловажавања које је доживео, депортације, спиновања у медијима и политичким круговима, оптужби и свега што се десило и неколико дана пре финала.

"Не знам да ли је иједан спортиста икада морао да прође кроз такав притисак као што је урадио Новак", истиче Вишковић.

Што се тиче Ђоковићевих суза након финала, каже да је и сам плакао уживо у подкасту.

"Када се све завршило, то је била нека катарза. То је било ослобађање од свега, свега што се гомилало годину дана. Мислим да је само букнуло из њега", наглашава Вишковић.

Пралица: Емоције су јагода на торти која је улепшала све

Тениски тренер, коментатор и пријатељ Новака Ђоковића Бранислав Пралица каже да он овога пута није плакао, али да није ни од Новака очекивао такав излив емоција јер је до сада успевао да држи све то у себи.

"До сада нисмо видели баш оваквог Новака, са овакцим емоцијама. То је било људски и мислим да је било потребно њему, да после свега буде вентил и да те сузе заокруже све оно кроз шта је прошао", истиче Пралица.

Каже да је то била и порука за цео свет који је гледао финале јер многи Новака доживљавају на различите начине.

"На крају су емоције та јагода на торти која је улепшала све ово", наглашава Пралица.

Мијаљевић: Нисмо раније од Ђоковића видели такве емоције

Спортски коментатор РТС-а Владимир Мијаљевић истиче да раније од Ђоковића нисмо видели такве емоције када се деси нешто лепо, али подсећа и на Новакове сузе након пораза од Дел Потра у првом колу олимпијског турнира у Рију.

"То није било као да се осетио у једном моменту као издуван балон него као неки издуван огроман дирижабл", каже Мијаљевић.

Каже да се Новак тако стропоштао у ложу да су се неки људи сигурно запитали да му није лоше.

Истиче да је цела Србија проживела са Ђоковићем те тренутке и подсећа на чињеницу да је Ђоковић чак седам финала у Мелбурну добио резултатом 3:0.

"Није постојао спортиста са јачом психом од Новака Ђоковића"

Од првог Ђоковићевог финала у Мелбурну прошло је 15 година, а Небојша Вишковић истиче да је Новак у међувремену урадио оно што је морао - пратио је трендове у тенису.

"Тенис се убрзао у протеклих 15 година, а Новак је успео да све своје елементе игре употпуни и убрза да би могао и данас да парира момцима који ударају лопту као ретко ко пре 15 година. Убрзао је форхенд, почео је да сервира много снажније и прецизније, почео је да излази на мрежу и нашао је начин како да скрати поен", објашњава Вишковић.

Истиче да је ипак највећа предност у односу на некада малог Новака зрелост и оно што сада има у глави.

"Волео бих некада да завирим у ту његову главу, у тај његов мозак. Изгубио бих се вероватно у тим лавиринтима, али волео бих да видим како то све функционише, поготово за време меча. Који су то системи одбране од свега и који су то путеви којима долази на крају до победе", каже Вишковић.

Подсећа да је Циципас одиграо зихерашки када је имао једину сет лопту и да је помислио да ће Новак погрешити, али је заборвио да Ђоковић игра најбоље када је најваћжније.

Вишковић сматра да није постојао спортиста са јачом психом од Новака Ђоковића.

Бранислав Пралица каже да је Новак од малена био тако суров када изађе на терен и да никада ниједан поен или гем није желео да поклони противнику.

"Сећам се једном када смо играли турнир до 12 година у Кули. Изашао је са терена и моја мама га је питала што је љут, а он каже: 'Дао сам му два гема.' Он је стварно био незадовољан и љут на себе што је и та два гема противник освојио", сећа се Пралица.

"Новак је одлучио да ризикује, са разлогом"

По питању Ђоковићеве повреде, која га је мучила у Аустралији, Вишковић каже да сви који се баве спортом знају колико је незгодна таква повреда.

"Та задња ложа и мишићи препоја могу да буду толико опасни да ако у неком незгодном тренутку цимнеш како не треба можеш да будеш ван терена неколико месеци. Новак је одлучио да ризикује, са разлогом, јер ако то не уради сада - када ће", истиче Вишковић.

Каже да Новак има времена после Мелбурна да се лепо опорави и да је урадио одличну ствар када је позвао докторку Маријану Ковачевић која је, како каже, дошла са коњском плацентом и завршила целу причу.

Мијаљевић напомиње да је то било крајње решење и да су се у Новаковом тиму трудили и ишли на разна места у Аустралији, али да није било побољшања које су очекивали.

Пралица наводи да Новак има способност да му прија пауза и да након неколико недеља без тениса може да изађе на терен са најбољим играчима и игра као да није ни престајао.

"Пријаће му пауза, може да се одмори, испланира турнире и подигне форму за Ролан Гарос. Добро зна како се то ради. После тога ће наравно циљати титуле на свим највећим турнирима, који су му једини прави мотив", каже Пралица.

Цело гостовање Небојше Вишковића, Бранислава Пралице и Владимира Мијаљевића у емисији "Око" погледајте у видео-снимку на почетку текста.

понедељак, 22. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару