Читај ми!

Борковић доводи ГТ Светски шампионат ексклузивно на РТС

РТС ће у недељу око 18.30 часова (одмах након финалне утакмице првенства Србије за одбојкашице) на Другом програму ексклузивно емитовати специјалну емисију са стазе Пол Рикар у Француској посвећену нашем најбољем аутомобилиста свих времена Душану Борковићу који започиње историјску, прву сезону у Светском ГТ шампионату. Аутор емисије је новинар РТС-а Немања Матић који ће ексклузивно извештавати током читаве сезоне са стаза широм Европе.

Најбољи српски аутомобилиста свих времена Душан Борковић наставља да исписује историју српског спорта и нашег аутомобилизма.

Борковић је 7. и 8. марта имао прве званичне тестове на чувеној стази Пол Рикар у Француској, на Азурној обали недалеко од Марсеља у Ле Кастељеу.

Ексклузивне снимке, детаље и интервјуе са теста на Пол Рикару имаћете прилику да видите у специјалној емисији посвећеној том догађају, која се емитује у недељу око 18.30 часова на РТС2.

Коментатор РТС-а Немања Матић пратиће ове сезоне све трке у шампионату, а Јавни сервис Србије припремиће укупно шест специјалних емисија током 2022. посвећене Светском ГТ шампионату и тркама нашег аса Борковића.

Борковић је ове године направио велики искорак у својој каријери - постао је први Србин који ће наступити у Светском ГТ шампионату.

У питању је једно од најтежих, најатрактивнијих и најпопуларнијих светских такмичења.

Наш шампион Борковић возиће за тим из Шпаније под називом Мед Панда, чији је власник и возач харизматични Аргентинац Езекиел Перез.

Поред Езекиела Переза и Душана Борковића, за екипу Мед Панда ове сезоне возиће и Британац Шон Вокиншоу.

Колико је такмичење квалитетно најбоље говори и чињеница да ће ове године легендарни Валентино Роси, најбољи светски мотоциклиста свих времена, први пут сести за волан аутомобила Ауди Р8 у званичним тркама управо у овом, ГТ Светском шампионату и биће велики ривал на стази нашем шампиону Борковићу.

Пун назив шампионата је ГТ Светски Челенџ Ендјуранс куп који ће се возити искључиво на европским стазама, под окриљем Светске аутомобилске Федерације.

У питању је такмичење које наставља традицију некадашњег ФИА Светског ГТ шампионата који је основан 1997. и одржавао се све до 2009. године. Од 2011. шампионат света је поново покренут, што значи да је пред нама 12. сезона у овом формату такмичења.

У шампионату ће се возити искључиво модификовани супер брзи, луксузни туристички аутомобили, који испуњавају ГТ3 прописе Светске аутомобилске федерације, установљене 2006. године. 

У питању су атрактивна купе возила чији произвођачи имају дугу традицију учествовања и побеђивања на највећим светским тркама, поготово у Формули 1.

С тога се Светски ГТ шампионат сматра једним од најквалитетнијих светских аутомобилских надметања, раме уз раме са Формулом 1, Светским шампионатом у Релију и чувеним Светским Ендјуранс шампионатом са којом има и највише сличности, али су возила сасвим другачија и овде нема хибрида.

И ове сезоне очекују нас спринт трке и трке издржљивости, такозване ендјуранс трке у којима ће наступити и наш најбољи возач свих времена, Душан Борковић. 

А на самој стази ће се појавити 25 возила у спринту и чак 52 аутомобила који ће се такмичити у тркама издржљивости.

У историји такмичења најуспешнија је екипа ВРТ из Белгије која је од 2011. до данас освојила пет светских титула у тркама издржљивости са Аудијем Р8 ЛМС. Екипа ВРТ браниће трон ове сезоне, а интересантно је да ће управо за овај тим наступити и легендарни Валентино Роси са бројем 46 на колима.

Што се такмичарског дела тиче, у сезони нас очекује укупно пет трка:

Сезона почиње првог априла трком 3 часа Имоле у Италији.

Након тога почетком јуна возиће се 1000 километара на стази Пол Рикар у Француском Ле Кастељеу, где је одржан и званичан тест пре почетка сезоне.

Уследиће најпознатија трка у шампионату - 24 часа Спа Франкоршамп у Белгији која је на програму крајем јула.

У првим данима септембра возиће се и трка три часа Хокенхајма у Немачкој, док ће се последња трка возити почетком октобра у Барселони на легендарној стази Каталуња и та трка трајаће такође три часа.

Нема сумње да нас ове сезоне очекује прави аутомобилаки спектакл, а наша кућа Радио телевизија Србије извештаваће са лица места током свих трка у овогодишњем шампионату.

Током ГТ Светског шампионата и трка издржљивости, три возача смењују се за воланом аутомобила, и углавном сваки од возача проводи исто време у возилу на самој стази током такмичења.

Просечна тежина сваког возача мора изности 85 килограма, тако да Борковићев тимске колеге морају бити знатно лакше од нашег аса који је највиши аутомобилиста на свету са 2 метра и 7 центиметара и тежином од око 100 килограма.

Уколико је просечна тежина возача испод 85 килограма, у њихове аутомобиле додаваће се тежински оптерећење то јест тегови. 

Возачи и тимови подељени су у три категорије.

Најјачу Про категорију чине професионални возачи и тимови са дугогодишњим искуством у ГТ тркама.

За титулу у Силвер Купу бориће се професионалци који немају толико искуства у ГТ тркама и шампионату. У питању су профи возачи који су, попут нашег Душана Борковића, пре доласка у ово такмичење возили друге шампионате и другачије аутомобиле.

И коначно, у трећу категорију спадају профи возачи и аматери који заједно наступају у аутомобилу, али они углавном не претендују на највише позиције у генералном пласману такмичења.

Званични дистрибутер пнеуматика биће Пирели који сарађује са ГТ шампионатом и испоручује гуме возачима у надметању од 2013. године. 

Првих девет возила и возача на свакој трци улази у пласман који им омогућава освајање бодова, сем трке 24 часа Спа Франкоршамп у Белгији где ће се десеторици најбољих додељивати додатни поени након шестог и након дванаестог часа вожње, као и поени за коначан пласман на крају легендарне трке 24 часа Спа. 

У Борковићевом аутомобилу Мерцедес Амг ГТ3 налази се атмосферски АМГ мотор запремине 6,3 литре у В8 конфигурацији са прописаним рестриктором усиса ваздуха према ГТ правилима.

Мотор покреће  550 коњских снага. Пренос је на задњој осовини, преко шестостепеног секвенцијалног Хјуленд мењаца. 

Убрзање од нуле до стотину километара на час достиже за 2,9 секуинди. Аутомобил је знатно лакши у односу на серијски модел.

Ова тркачка верзија Мерцедеса АМГ ГТ3 је готово 300 кг лакша у односу на серијски модел а укупна тежина аутомобила износи 1.300 кг. 

Интервали сервисирања мотора и мењача су продужени у последњој еволуцији, те је ГТ3 сада бржи, стартнији и далеко поузданији, што је заправо и најважнији фактор у тркама издрзљивости.

Цена једног оваквог тркачког аутомобила износи више од 400.000 евра.

Поред мерцедеса АМГ ГТ3, у шампионату ће учествовати још осам произвођача са својим моделима:

Ферари 488 ГТ3 ево
Мекларен 720 с ГТ3
Ауди Р8 ЛМС ево
Ламборгини Хуракан ГТ3 ево
Порше 911 ГТ3 Р
БМW М4
Астон Мартин Венеџ АМР ГТ3 
Бентли Континентал ГТ3

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару