Каратисти сa Косова у Новом Саду само статусно неутрално

На 53. Европском првенству у каратеу, од 9. до 13. маја, у новосадском "Спенсу", каратисти са Косова могу да учествују само статусно неутрално, односно под именом и презименом или под обележјима Европске карате федерације.

У складу са препоруком Владе Србије, није могуће да наступају са било каквим симболима самопроглашене државе Косово, а организатор такмичења настојаће да се понаша у складу с владиним инструкцијама, потврдио је председник Карате савеза Војводине и члан Организационог одбора предстојеће смотре европских каратиста Страхиња Тепавчевић за Новости.

За учешће је стигла 51 пријава, међу којима је и "апликација" Приштине, каже Тепавчевић.

Он је подсетио да се репрезентација тзв. државе Косово није појавила на Балканском првенству у каратеу, које је одржано протеклог викенда у Београду.

"Ми смо о свему обавестили европску кућу каратеа. Славољуб Пипер, председник Карате федерације Србије, предочио је шпанцу Антонију Еспинози, председнику Светске и европске карате федерације, да би долазак екипе тзв. државе Косово нама представљао проблем. С друге стране, може да се деси да не дођу ни у Нови Сад. Преостаје нам једино да чекамо и да видимо расплет догађаја", рекао је Тепавчевић.

Председник Карате савеза Србије Славољуб Пипер рекао је да на предстојећем првенству Европе сви морају да поштују законе Републике Србије.

"Превише се око тога прејудицира, ситуација је јасна. Знају се закони Републике Србије и не постоји дилема да ћемо их следити. Сви који долазе у Србију а нису њени држављани морају да поштују законе, али и сви они који живе у Србији морају да поштују законе", рекао је Пипер.

Одлуку да косовски каратисти наступају под заставом Европске карате федерације поштоваће и у тој организацији, уверава Пипер.

"Европска федерација и Карате федерација Србије су до сада добро сарађивали, наравно да ће прихватити одлуку наше земље. Не можете да дођете код неког у госте и не поштујете га. То је апсурд", каже Пипер и додаје да је на сталној вези са првим човеком Европске федерације Антонијом Еспинозом.

На питање да ли постоји одлука око могућег изласка на постоље српских и косовских каратиста, Пипер одговара да је тако нешто тешко оствариво, пре свега на спортском плану.

"Причамо шта би било кад би било. Србија је међу пет држава у Европи по квалитету, остали морају да јуре најбоље. Није лако доћи до успеха, морају постојати потенцијал и традиција... У сваком случају, у том правцу и не размишљамо, много ће воде протећи Савом и Дунавом да бисмо се заједно нашли на постољу".

Европско првенство у каратеу, 53. по реду, одржава се у новосадском "Спенсу" од 9. до 13. маја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару