Читај ми!

Светско првенство у фудбалу - последње место на којем мали могу да победе велике

Светско првенство у Катару почиње 20. новембра - најзначајније фудбалско такмичење први пут биће одиграно на зиму и први пут практично у једном граду. Репрезентација Србије одлетела је за Манаму, где ће одиграти припремни меч против репрезентације те земље 18. новембра, да би дан касније стигла у Доху, у нади да за Србију Катар може да буде реприза Монтевидеа или Чилеа.

Глумац и редитељ Драган Бјелогрлић, творац филма и серије о успесима репрезентације на првом првенству света у Монтевидеу, рекао је у емисији "Таковска 10" да Светска првенства макар пружају илузију да богати и велики могу да изгубе од малих и сиромашних.

"Сваки пут када гледамо Светско првенство, сви учесници улазе са једнаким надама да могу да ураде нешто. Фудбал вероватно и јесте најпопуларнији спорт јер је дуго важило гесло да Давид може да победи Голијата", истиче Бјелогрлић.

Сматра да постоји бар осећај да на Светском првенству увек може да се деси чудо.

"Ако погледамо случај наших комшија - Хрватске, једна мала и не толико богата земља, мала по бројности, играла је финале. Уругвај је исто сиромашна земља, а два пута су били шампиони света. Бразил до скоро такође није био богат", наглашава Бјелогрлић.

Истиче да је фудбал и даље превасходно игра сиромашних и да је највећи број фудбалера дошао са маргине.

"Није баш као када је фудбал био млад, али још увек мислим да се највећи број фудбалера генерише из сиромашних средина и са маргине. Тај спорт још увек има неку социјалну снагу", напомиње Бјелогрлић.

Каже да су сви у Србији жељни успеха у фудбалу и да садашња репрезентација са разлогом даје повода за самопуздање.

"У репрезентативном фудбалу већа једнакост него некада"

Економиста Бранко Милановић, који се јавио из Њујорка, каже да фудбал заиста објашњава свет и да између фудбала и неједнакости постоји веза.

"Ако правите анализе клубова, видите све већу концентрацију у том смислу да одређени број клубова осваја Лигу шампиона и европска такмичења, али на нивоу репрезентација тога нема, имамо већу једнакост него што смо имали некада", истиче Милановић.

Каже да су на нивоу клубова веома мале шансе против моћних екипа са пуно новца, али да на нивоу репрезентација није тако.

"Фудбал нам доноси огромну радост"

Спортски психолог Владимир Борковић, који је био део шампионске репрезентације до 20 година на Новом Зеланду 2015. године, сматра да је атмосфера кључ у свим спортовима и да селектор мора да створи кохезију у екипи и идеју да могу да остваре оно што су зацртали.

"У овој репрезентацији је интересантно да се не говори пуно о пласамну", истиче Борковић.

Наглашава да ће цео свет гледати Светско првенство.

"Фудбал нам доноси огромну радост, та срећа када се да гол, када се навија за своју репрезентацију, када се скупљају сличице... Од малих ногу до пензионерских дана сви пратимо тај фудбал", истиче Борковић.

"Сви су спремни, биће интересантно" 

Бивши фудбалер и тренер Владимир Петровић Пижон каже да је репрезнтација отишла без проблема и у доброј атмосфери, што је, сматра, кључ успеха.

Истиче да свим репрезентацијама одговара што су сви играчи практично до јуче играли у клубовима.

"Сви су спремни и мисли да ће бити врло интересантно Светско првенство", каже Петровић.

Подсећа да ће бити и више играча на првенству пошто селектро могу да поведу по 26 фудбалера, за разлику од некадашња 22.

Цело гостовање Владимира Петровића Пижона, Драгана Бјелогрлића, Бранка Милановића и Владимира Борковића у емисији "Таковска 10" погледајте у видео-снимку на почетку текста.

уторак, 09. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару