Читај ми!

Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

"Traži se: jedan električar da priključi spoj među ljudima. Jedan umetnik da nacrta osmeh na lice. Jedan baštovan, da zasadi lepe misli i raspoloženje. Jedan optičar da promeni pogled na svet. Jedan zidar da izgradi zid mira. I jedan profesor matematike, da nas nauči računati jedne na druge" - Momo Kapor. Dragi naši, želimo vam da u Novoj godini sve to pronađete - vaša ekipa emisije "Srbija na vezi"!

Novogodišnji i božićni praznici su za nama. Slavilo se širom sveta, gde god žive naši ljudi. Na samom početku emisije, čućemo Božićnu poslanicu Njegovog preosveštenstva episkopa budimskog Lukijana, sa kojim je, povodom velikog hrišćanskog praznika razgovarala naša saradnica iz Budimpešte Diana Kondić Đurić, urednica RTV Varoš.

U iščekivanju zajedničkih praznika koji tek dolaze u ovoj godini, videćemo kako su Božić obeležili malobrojni Srbi u Federaciji Bosne i Hercegovine.  

Momo Kapor je bio veliki beogradski šmeker, rođen u Sarajevu, poreklom iz Hercegovine, koji je pisao i slikao urođenim i stečenim umećem i šarmom. Obožavan, osporavan, uvek svoj. Za njega je patriotizam bio "stvar kućnog vaspitanja". Zato i ne čudi kada je ratnih devedestih, odlučio da istinom stane uz svoj narod. Kao "ratni reporter iz zavičaja" bio je deo stvaranja Republike Srpske, član Senata, kao i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske. Ovih dana, s početkom Nove godine, Srpska je obeležila 31 godinu postojanja. Tim povodom, pored ostalih svečanosti, U Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske otvorena je retrospektivna izložba Mome Kapora. Autorka izložbe je njegova supruga Ljiljana Kapor, koja će biti naša gošća u studiju.

Životi trojice velikih stvaralaca: Dejana Medakovića, Mome Kapora i Emira Kusturice, prepleteni su i nagradama. Momo Kapor je bio prvi dobitnik nagrade "Dejan Medaković", koju dodeljuje Izdavačka kuća "Prometej", a Emir Kusturica je prvi dobio priznanje "Momčilo Momo Kapor", čiji je darodavac Zadužbina Mome Kapora, osnivača Ljiljane Kapor. Ovogodišnji laureat nagrade "Dejan Medaković" je Emir Kusturica za knjigu "Vidiš li dane vidim".

Vukova zadužbina spada među najvažnije kulturne institucije srpskog naroda. Osnovana je 1987. godine povodom dva veka od rođenja Vuka Karadžića, sa ciljem očuvanja i zaštite srpskog jezika i pisma, uz puno uvažavanje njegove teritorijalne i stilske razuđenosti. Označaju same ustanove i širenju ogranak, za našu emisiju govori predsednik Zadužbine, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu Boško Suvajdžić. Sa njim je razgovarao Vladan Rakić.

Nedavno je u Pečuju, u Mađarskoj održan 4. Balkan fest, na kome je prvi put nastupila najveća muzička zvezda, nekada SFRJ i malo šire, danas regiona-Lepa Brena. Svoje impresije sa nastupa prenela je našoj koleginici Diani Kondić Đurić. Pored toga videćemo i deo atmosfere sa koncerta, a čućemo i šta su rekli posetioci.

Repriza emisije u 02.18 i sutradan, u utorak u 13.26.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević 

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару