Читај ми!

Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

I ovog ponedeljka upoznajemo se sa dešavanjima u regionu, pre svega sa aktuelnim položajem i problemima Srba i srpske zajednice u nama susednim zemljama.

Položaj i perspektive Srba u Crnoj Gori bili su prošle nedelje osnovna i jedina tema dnevnog reda Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Republike Srbije.

O čemu se konkretno razgovaralo i koji su zaključci sa ove sednice, na kojoj su prisustvovali, osim članova Odbora, i predstavnici svih državnih institucija zaduženih za dijasporu i Srbe u regionu, kao i predstavnici većeg broja opština, nevladinih organizacija i prosrpskih medija iz Crne Gore, videćemo iz izveštaja Vladana Rakića koji je za „Srbiju na vezi" pratio ovaj događaj.

Za nekad veoma brojnu srpsku zajednicu u Zapadnoj Slavoniji od ranije se znalo da imaju veoma bogatu prosšlost i da su vekovima bili čuvari srpskog nacionalnog identiteta. Kao dokaz za to govori i činjenica da se u ovom delu Hrvatske nalazi i najznačajnija srpska biblioteka zapadno od Drine, biblioteka u Vladičanskom dvoru Eparhije pakračko-slavonske, u Pakracu. Ovoga puta videćemo kako žive preostali Srbi u Opštini Okučani, nakon ratnih dešavanja 90-tih, kojih je, kao i u ostalom delu Zapadne Slavonije, sve manje.

Iz Okučana emisija nas vodi i do Vukovara gde ćemo videti kako je ovih dana u Ustanovi kulture Srpski dom, u tom gradu, za učenike koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku, proteklo prikazivanje monodrame „Dosije Dositej", koja je bila prilika da mališani iz ovog kraja obnove i upotpune svoja znanja o velikom srpskom prosvetitelju, iz perioda sredine 18. i početka 19. veka, Dositeju Obradoviću.

Naši saradnici iz RTRS, iz Banjaluke, poslali su nam zanimljivu priču iz Višegrada gde su deca, članovi KUD „Mokra Gora", iz Zubinog Potoka, sa Kosova i Metohije, održali veoma posećen koncert u ovom gradu na Drini, sa kojim se Opština Zubin Potok pobratimila, gde su predstavili bogat repertoar sačinjen od ne samo igara i pesama koje predstavljaju Ibarski Kolašin, već i iz ostalih krajeva Srbije.

Otići ćemo i do Severne Makedonije odakle nam naši saradnici sa Internet televizije „Srbtel", iz Skoplja, u okviru Projekta „Preci i potomci", finansijski podržanog od Vlade Srbije, nastavljaju da predstavljaju sela sa srpskom većinom, ili sa značajnim brojem Srba u njima. Ovoga puta izdvojili smo segment iz priče o selu Josifovo, koji se odnosi na Spomen kosturnicu u njegovoj blizini, izgrađenoj u vreme Kraljevine Jugoslavije, a u kojoj su pohranjeni ostaci stradalih srpskih vojnika na tom području u vreme Prvog svetskog rata.

Iz drugog dela emisije izdvojili bi smo i dve priče koje nam dolaze iz susedne Mađarske od saradnice emisije Diane Kondić Đurić, urednice Portala „VarošTV" u Budimpešti. Prva priča se odnosi na obeležavanje godišnjice dva veka od rođenja velikog srpskog pisca, publiciste i političara Jakova Ignjatovića, rođenog u Sent Andreji, a koji je živeo i stvarao u vreme Habzburške monarhije.

Druga priča nas takođe podseća na još jedan veliki događaj iz srpske istorije, a on se tiče velike seobe Srba, sa područja Srbije pod Otomanskom imperijom, i njihovo doseljavanje u panonske i podunavske krajeve.

Na samom kraju emisije, povodom velikog hrišćanskog praznika Svetog Nikole, koji je kod pravoslavnih Srba najčešća krsna slava, uživaćemo u muzičkom spotu „Svetog oca Nikolaja" grupe Legende, sa njihovog albuma „Reka pravoslavlja".

Repriza emisije u 02.03 i sutradan, u utorak, u 13.25 na RTS Svet.

Urednici emisije Nada Vukelić i Miroslav Karlica

Muzička urednica Branka Lolić

Rediteljka Erna Gligorijević.

петак, 05. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару