Читај ми!

Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

Gošća u studiju je dr Mirjana Marinković, profesorka sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Repriza emisije u 02.20 i sutradan, u utorak, u 13.25 na RTS Svet.

Izložba „Srbija i Crna Gora u Orijentalnoj zbirci istorijskog arhiva Šumadije u Kragujevcu", otvorena u Etnografskom muzeju u Beogradu, daje novu svetlost na taj deo naše prošlosti pod turskom okupacijom i otkriva nam koliko je Osmansko carstvo, koje je na Balkanu trajalo više od šest vekova, ostavilo tragova i posledica po Srbiju i Crnu Goru, kao i srpski narod u celini.

Gošća u studiju, jedna od autora izložbe dr Mirjana Marinković, profesor sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, upoznaje nas sa upravo ovom novootkrivenom arhivskom zbirkom koja je od izuzetnog istorijskog značaja i koja nam donosi nova saznanja o događajima i ličnostima iz tog dela naše istorije, ali i takođe rasvetljava kako su na istom tom prostoru živeli i koegzistirali hrišćansko i muslimansko stanovništvo u tadašnjoj Srbiji i Crnoj Gori, u vreme osmanske turske vladavine.

U emisiji ćemo se takođe upoznati i sa likom i delom poznatog revolucionara Vase Čubrilovića, srpskog političara i istoričara u bivšoj Jugoslsviji, a ranije pripadnika oganizacije „Mlada Bosna", jednog od učesnika čuvenog Sarajevskog atentata. O liku i delu Vase Čubrilovića govorilo se na naučnom skupu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

O burnoj i tegobnoj prošlosti Srbije i Crne Gore, ali i srpskog naroda u celini govori i dokumentarni film „Lastavice Hristove" ruske rediteljke Julije Bočarove, koji je nakon zapažene premijere u Moskvi, svečano i prvi put, uz prisustvo same autorke i mnogobrojnih visokih zvanica, kod nas prikazan u Parohijskom domu Hrama Svetog Save o čemu izveštava Vladan Rakić.

Od ostalih priča u drugom delu emisije izdvojili bismo dva priloga koja nam dolaze iz Budimpešte. Prvi prilog je intervju sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom koji je uradila novinarka srpske redakcije u mađarskom javnom servisu Snežana Milivojević, prilikom Dodikove posete Mađarskoj i njegovom susretu sa premijerom Viktorom Orbanom. Druga priča dolazi od stalne saradnice „Srbije na vezi -region" Diane Kondić Đurić, urednice portala „Varoš TV" u Budimpešti, a odnosi se na promociju knjige „Znano budi", autorke dr Milese Stefanović Banović iz Budimpešte, poreklom iz čuvene srpske Sentandreje, koja ovim svojim delom daje novo svetlo na srpsku prošlost u Mađarskoj, kroz događaje i poznate ličnosti koje su stvarale i promovisale srpsku kulturu i stvaralaštvo.

Emisiju završava muzičkim spotom „Veseli se srpski rode", u izvođenju interpretatorke etno i duhovne muzike Danice Crnogorčević.

Urednici emisije Nada Vukelić i Miroslav Karlica.

Rediteljka Ernestina Gligorijević

уторак, 09. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару