Glas dijaspore u "Temi Srbije na vezi"

Da li će glas dijaspore i na predstojećim izborima u Srbiji biti nezapažen zbog birokratskih poteškoća? Kako proveriti svoje prisustvo na biračkom spisku i najzad, kako će se glasati u inostranstvu? Razgovarajte sa nama u Temi Srbije na vezi, četrvrtak, 29. mart u 21:00 RTS SAT.

U "Temi Srbije na vezi" razgovaramo i odgovaramo na pitanja vezana za biračke spiskove i način glasanja dijaspore na parlamentarnim izborima 6. maja.

Gosti u studiju su: iz Ministarstva vera i dijaspore Vukman Krivokuća, i iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Petrović, direktor-glavni upravni inspektor upravnog inspektorata.

Pitanja možete postavljati telefonom u toku emisije ili ranije na mejl glasdijaspore@rts.rs.

Birači na predstojećim izborima će glasati po mestu boravišta, a ne prema mestu prebivališta. Građanima Srbije u dijaspori koji nameravaju da glasaju savetuje se da prethodno provere da li se nalaze na biračkom spisku, a to mogu učiniti do sredine aprila.

Za predstojeće parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore u Srbiji, građani će moći na tri načina da provere da li su upisani u jedinstveni birački spisak - slanjem SMS poruke, proverom u lokalnoj samoupravi ili opštini ili preko internet sajta Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, unošenjem jedinstvenog matičnog broja građana.

Građani informacije da li su upisani u birački spisak i na kojem biračkom mestu mogu da glasaju mogu da dobiju slanjem SMS poruke na broj 2202 sa sadržajem: izbori (razmak) vaš jedinstveni matični broj, npr. Izbori 12345678910.

Od 51.200 upisanih građana iz dijaspore svoj glas je na prošlim izborima dalo tek 18000. Naša dijaspora slab odziv pravda komplikovanom procedurom, daljinom, ali i slabim interesovanjem matice da ih uključi u izborni proces.

Urednici emisije Tamara Drezgić i Ivan Jurašin. Reditelj Andrea Ada Lazić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару