Sekulić: najvažnija kompletna dokumentacija

Zahtevi za povraćaj imovine su validni isključivo ukoliko su podneti nakon 1. marta 2012. Onima koji nameravaju da zahteve podnesu iz inostranstva direktor Agencije za restituciju, Strahinja Sekulić poručuje da je najbolje da to urade preko pošte ili da opunomoće nekog u Srbiji. Opunomoćenik za prijem pismena ne mora da bude advokat.

Gostujući u „Srbiji na vezi" Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju je apelovao na građane da ne žure sa zahtevima. Dve godine stoje na raspolaganju da se zahtevi podnesu, a najvažnije je da se prikupi uredna i kompletna dokumentacija.

„Rok od dve godine je sasvim dovoljan da se podnesu zahtevi na vreme, a neophodna je potpuna dokumentacija", rekao je Sekulić.

Obrazac zahteva definisan je pravilnikom ministra i ima tri grupe podataka, naglašava Sekulić. Prva grupa podataka se odnosi na vlasnike kojima je oduzeta imovina, drugu grupu čine podaci o imovini, a treću podaci o podnosiocima zahteva, odnosno naslednicima vlasnika čija je imovina oduzeta.

Dokumentacija koja se odnosi na imovinu potencijalno predstavlja najveći problem, kaže Sekulić, jer „naša zemlja ima više pravnih tradicija", pa se dokumenta mogu tražiti u zemljišnim knjigama, katastrima nepokretnosti, čak i među tapijama.

Onima koji nameravaju da zahteve podnesu iz inostranstva direktor Agencije za restituciju poručuje da je najbolje da to urade preko pošte ili da opunomoće nekog u Srbiji.

„Nije neophodno da lično podnose zahtev, važno je da imaju opunomoćenika za prijem pismena, može biti advokat ili neko drugo lice", kaže Sekulić i dodaje da lice za prijem pismena može biti i rođak i nije neophodno da bude advokat.

Sekulić kaže da opunomoćenik za prijem pismena treba da komunicira sa Agencijom u slučaju potrebe za dopunom zahteva, odnosno dokumentacije, jer samo kkompletna dokumentacija može pozitivno da reši zahtev.

Najzad, tek po donošenju Zakona o povraćaju i obeštećenju postoji zakonski okvir da se izvrši povraćaj imovine, tako da svi do sada podneti zahtevi neće ući u proceduru. Sekulić kaže da su dosadašnji zahtevi bili preuranjeni i da će se uzimati u obzir samo oni koji se podnose od 1. marta 2012. godine. Takođe, Sekulić poziva sve koji su to učinili ranije da svoje zahteve ponove nakon prvog marta.

Zahtevi za vraćanje imovine moći će da se podnose od 1. marta 2012. do 1. marta 2014. godine, a kvalitet donošenja odluke zavisiće od kvaliteta dokumentacije. Nakon dostavljanja kompletne dokumentacije Agencija je dužna da reši zahtev u roku od šest meseci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару