I Srbi u Hrvatskoj za EU

Gostujući u emisiji "Srbija na vezi" dr Vojislav Stanimirović, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i zastupnik u Hrvatskom saboru istakao je veliku zainteresovanost srpske zajednice u toj zemlji za evropske integracije. Očekuju da će ulazak Republike Hrvatske u Evropsku Uniju poboljšati i njihov položaj u ovoj zemlji.

Srbi u Hrvatskoj očekuju da će ulazak Republike Hrvatske u Evropsku Uniju poboljšati i njihov položaj u ovoj zemlji.

Odgovarajući na pitanje značaja nedavno održanog referenduma o ulasku Republike Hrvatske (RH) u Evropsku Uniju (EU) dr Vojislav Stanimirović, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i zastupnik u Hrvatskom saboru je u emisiji Srbija na vezi istakao i veliku zainteresovanost srpske zajednice u toj zemlji za evropske integracije.

„Mi očekujemo da će Hrvatska ulaskom u EU praktično doneti dobro i sebi i našoj zajednici, jer Hrvatska je jedna mala, siromašna zemlja, koja je u privrednom i finansijskom smislu doprla do dna", rekao je Stanimirović dodavši da „Hrvatska nema kud i njen je jedini put praktično EU, zašto su se hrvatski građani i opredelili".

„Mi smatramo da ćemo u EU, kroz određene zakone, koje smo mi Srbi inicirali, pre svega Zakon o potpomognutim područjima, a sva su naša područja siromašna, iz strateških fondova EU pomoći i regulisati razvoj tog regiona", rekao je Stanimirović.

Predsednik SDSS-a je takođe podsetio i na problem povratka izbeglica na njihova ognjišta, kao na jedno od važnih i otvorenih pitanja u regionu koja bi mogla biti rešena kroz jednu donatorsku konferenciju.

„Na incijativu Srpskog narodnog vijeća i naše stranke razgovaralo se sa Vladom RH i Vladom Republike Srbije da pomognu u ideji, koju su već prihvatile Evropska komisija, evropske zemlje i Sjedinjene Države, da se u aprilu mesecu održi donatorska konferencija za region", rekao je Stanimirović dodavši da bi se „na toj konferenciji mogla sakupiti donacija od oko 580 miliona evra".

„Od tih 580 miliona evra polovina bi pripala Republici Srbiji čime bi se ona obavezala da zbrine izbeglice koje su tu došle i odlučile da tu žive, zatim bi oko 120 miliona evra dobila Hrvatska, 110 miliona evra Bosna i Hercegovina i ostatak Crna Gora", pojasnio je Stanimirović izrazivši nadu da bi na taj način izbegličko pitanje kroz tri-četiri godine praktično bilo zatvoreno i rešeno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару