Isplati li se raditi?

Zbog povoljne austrijske socijalne politike pojedinim grupama imigranata u Beču se legalan rad ne isplati. Uz socijalnu pomoć koja je dovoljna za najosnovnije životne potrebe, zarada na crno se po pravilu ostavlja na stranu.

Zlo vreme je zavladalo. Posla sve manje, plate sve slabije, a i standard rapidno opada. Ljudi su prinuđeni da se snalaze kako znaju i umeju - rade dodatne poslove, kupuju na rasprodajama, odriču se svega što nije neophodno.

Pored oštrih mera štednje, Austrija je ostala zemlja sa izuzetno humanom socijalnom politikom. O tome svedoče davanja nezaposlenima i različiti vidovi pomoći koji osiguravaju kakvo - takvo preživljavanje stanovništva.

Međutim, upravo ta humana komponenta društva omogućava kalkulisanje, pronalaženje rupa u zakonu i zloupotrebu državnih para. Sagovornici magazina Kozmo, čija su imena i prezimena poznata redakciji, otvoreno su govorili zašto im se ne isplati da traže posao.

Više uštede kad ne rade

Rada i Niko imaju troje dece školskog uzrasta. Svi su odlični učenici, pa roditelji nastoje da im obezbede što bolje uslove života. To im nije lako jer je otac porodice bez posla već četvrtu, a mama drugu godinu.

„Ja sam vozač, a supruga je radila u bolnici, u prodavnici i fabrici. Kad sam ostao bez posla, nisam pomišljao da tako dugo neću naći novu firmu. Kako sam bio prijavljen na nisku platu, od AMS sam dobijao oko 1.000 evra, pa sa mesečnim primanjima moje žene od 1.100 evra nismo mogli da preživimo, iako dobijamo i dečji dodatak. Kad je i ona dobila otkaz, mislili smo da ćemo sasvim potonuti", započeo je priču gospodin Niko.

Uskoro je konstrukcija za normalno funkcionisanje napravljena i ova petočlana porodica živi sasvim pristojno. Zahvaljujući programima za zbrinjavanje nezaposlenih, ali i ekonomisanju domaćice, deci ništa ne nedostaje.

„Muž i ja dobijamo pomoć (Notstandshilfe) - on 900, a ja 800 evra. Dečji dodatak (Kinderbeihilfe) mesečno iznosi 630 evra, a dodatak za plaćanje stana (Wohnbeihilfe) je 150 evra. Nemamo pravo na socijalnu pomoć (Sozialhilfe) jer nam je automobil 'mlađi' od 10 godina. Dakle, zagarantovana mesečna primanja su nam 2.480 evra. To je dovoljno za podmirivanje računa i skromni život, pa radimo na crno kad god se ukaže prilika", objasnila je domaćica.

Sasvim iskreno naš sagovornik nam je ispričao da je tokom cele prošle godine radio kao vozač i zarađivao oko 2.000 evra mesečno, a njegova supruga kućni budžet dopunjava sa 200 do 300 evra svakog meseca.

„Bio sam prijavljen na 10 sati sedmično, što zakon dozvoljava, a ostatak novca mi je isplaćivan na crno. Ostavljali smo na štednju pozamašnu sumu jer smo pretpostavljali da to neće predugo trajati. Verujte, ko god me je u toku turističke sezone zvao da radim, ja sam prihvatao, ali se isplatilo", otvoreno priča gospodin Niko.

Štedeti se može na više načina, o čemu svedoči ova porodica, a uloga žene je tu nezamenljiva.

"Kako sam uglavnom vezana za kuću, imam vremena da pratim sniženja cena i da planski kupujem. To se posebno odnosi na životne namirnice. Kuvam svakog dana, sama pečem hleb, pravim pite i sve ono što je dobro i zdravo za moju porodicu, a jeftinije nego kad se kupuje na brzinu. Na taj način se uštedi pozamašna suma novca", otkriva svoje mere štednje porodična ministarka finansija.

Fiksni mesečni troškovi porodice nisu mali: stanarina je 580 evra, struja 140 evra kvartalno (47 evra mesečno), grejanje 120 evra svaka dva meseca (60 evra mesečno), internet, TV i fiksni telefon 25 evra, 4 mobilna telefona 80 evra. Ukupno je to 792 evra, a kad se tome doda održavanje automobila (gorivo i osiguranje), gradski prevoz, odeća, hrana, povremene opravke u stanu, troškovi za školu i još niz drugih rashoda, ispada da fiksna primanja od 2.480 evra taman mogu da potkrpe osnovne potrebe.

Sve što zarade na crno se štedi. Kad počnu da rade, očekuju da će suprug zarađivati 1.700 do 2.000 evra, a supruga najviše 1.100 evra, a imaće i dečji dodatak. Dakle, biće to suma od oko 3.500 evra, a skoro toliko sakupe i sada. Kad se sve izračuna, postavlja se opravdano pitanje  da li im se rad isplati?

„Mi nismo srećni što smo bez posla i ne ponosimo se ovim svojim matematičkim umećem. Važno nam je samo da zaposlenje nađemo istovremeno jer, ukoliko radi samo jedno, umanjiće se Notstandshilfe onog drugog, a izgubićemo i pravo na Wohnbeihilfe", objašnjava ovaj bračni par.

Život "cara Raleta"

Rale mu je ime izmišljeno za potrebe reportaže, a Car ga zovu jer on za sebe kaže da živi kao car. Ima 54 godine, a poslednjih 17 ne radi.

„Došao sam u Beč iz Srbije nakon završene osnovne škole jer mi je tu živela majka. Odmah sam počeo da radim najteže poslove u restoranima, firmama za čišćenje i na gradilištima. Smučio mi se tada posao za sva vremena, ali sam nekako gurao. Oženio sam se mlad, dobio dvoje dece i radio od jutra do sutra. Bračna idila je završena razvodom, deca su bila sa majkom, a ja sam odlučio da se malo odmorim od posla... i taj odmor traje već 17 godina", sasvim staloženo priča Car.

Sredio je Rale svoj život po principu - kolika ti je ponjava, toliko se ispruži. Od AMS dobija Notstandshilfe oko 760 evra i tvrdi da mu je to dovoljno za bezbrižan život.

„Imam mali stančić koji mesečno plaćam 89 evra. U njemu nemam toplu vodu i kupatilo, a toalet mi je na vanjskom hodniku. Kupam se u javnom kupatilu, a ponekad odem na bazen. Veš perem u vešeraju. Nemam grijanje u stanu, a kad je baš jako hladnno, uključim na kratko radijator", kaže Rale.

Štedi se za stare dane

Gospođa Nela (52) ne radi od kako se razvela, tj. već osam godina. Pored Notstandshilfe, radi pomoćne poslove u jednoj kancelariji i čuva decu u večernjim satima i vikendom. Skupi se tako lepa suma novca.

„Od AMS dobijam 25 evra dnevno. Pola radnog dana zaposlena sam, na crno naravno, u jednoj porodici, gde idem u kupovinu, pripremam ručak, čistim i peglam. Za sve to dobijam 600 evra mesečno. Čim završim te obaveze, odlazim u jednu kancelariju, što mi donosi dodatnih 650 evra. Kad se sve sabere, moja mesečna primanja su 2.000 evra, što je za mene jako puno novca", priča Nela.

„U mladosti sam verovala da će moj brak trajati i da mi je starost obezbeđena. Sad znam da ću dobijati samo minimalnu penziju od koje neću moći da živim. Kad bih sada imala posao, ne bih mogla ništa da uštedim, a osnovica za penziju se ne bi bitno povećala, pa štedim svaki euro za stare dane", zaključila je ova dama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару