Popov: dijaspora zaustavlja neistine o Srbima

Srbi u Švedskoj ističu da je voditelj Radija 1 Gert Filking, koji je Srbe nazvao prokletim svinjama i Brejvicima, suspendovan pod pritiskom srpske zajednice koja u ovoj zemlji broji 200.000. Naglašavaju da više nije u redu da mediji objavljuju neistine o Srbima i da to prođe, jer će na to reagovati srpske organizacije.

Jedan od pokretača ''Fejsbuk'' grupe "Istina za sve" i prvi čovek švedskog košarkaškog prvaka "Stokholmski orlovi" Goran Popov rekao je da su srpske organizacije pokrenule proces protiv Filkinga u švedskom pravosuđu, a bilo je i mnogo privatnih prijava policiji protiv tog novinara.

Prema njegovim rečima, odmah poslije Filkingove izjave Srbi u Švedskoj krenuli su u digitalnu akciju putem svojih ''fejsbuk'' stranica, među kojima je i ''Istina za sve" koja okuplja oko 17.000 ljudi, i digla je na noge sve Srbe u Švedskoj.

Nakon toga redakcija švedskog Radija 1 bila je "bombardovana" mejlovima.

Upućene su prijave protiv tog radija i Filkinga, zbog čega je švedski novinar morao da bude suspendovan.

Popov je rekao da su Srbi u Švedskoj tražili i od Ambasade Srbije da reaguje na Filkingovu izjavu, te dodao da mu je drago što se oglasila Ambasada ''koja je do sada uvijek ćutala na sve napade na Srbe u medijima u Švedskoj'', tako da je i reagovanje Ambasade imalo svoju težinu.

"Mi smo ukazali da ambasador mora da brani interese i ugled Srba u Švedskoj ako ih napada neko putem medija. Ali, najvažnije je da su se švedski Srbi digli na noge i počeli masovno da protestuju, pismima i pozivima radio stanici, i zato je morao da bude suspendovan Gert Filking", rekao je Popov.

On je rekao da se nakon suspenzije švedskog novinara u švedskim novinama i redakcijama javljaju ''sateliti'' koji su uvijek pisali loše o Srbima i koji sada moraju da brane Filkinga, ali, kaže Popov, sada se vidi ''ko su najveći protivnici srpskog naroda''.

Popov kaže da Srbi u Švedskoj sada organizovano deluju i njihov broj u toj zemlji mora da se uvažava.

"Pokrenut je točak koji se ne može zaustaviti. Mi smo već uspeli da promenimo dosta u Švedskoj u posljednjih 18 meseci. Više nije u redu da se napiše bilo šta neistinito i da to prođe", zaključio je Popov.

Na ''Fejsbuk'' stranici "Istina za sve", koju su pokrenuli švedski Srbi, iznose se kritike prema pojedinim švedskim medijima zbog uvreda nanesenih Srbima, te navodi da ne dozvoljavaju više širenje mržnje i neistina o Srbima.

Nakon što je Filking sa stokholmskog Radija 1 suspendovan jer je uživo u svojoj emisiji Srbe nazvao Brejvicima, svinjama psihopatama i retardima, u njegovu odbranu stali su istaknuti novinari, organizacije i političari koji podržavaju ovaj govor mržnje i čak traže da se Radio 1 izvini novinaru zbog suspenzije.

Pozivajući se na pisanje švedskih medija, pojedini beogradski mediji pišu da švedski istaknuti borci protiv rasizma, ksenofobije i netolerancije otvoreno brane govor mržnje švedskog voditelja i dopunjuju ga novim, još otrovnijim optužbama na račun srpskog naroda.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару