Читај ми!

Srbija je za mene egzotika

Srđana Janošević, 31-godišnja mlada dama, koja se sa roditeljima pre 24 godine odselila na Sejšelska ostrva, radi danas kao šef Pres-službe kabineta predsednika države.

Srđana Janošević je šef odseka za odnose s javnošću Džejmsa Mišela, aktuelnog predsednika Sejšela. Na tom mestu je godinu dana, a prethodno je dve godine radila u pi-ar službi pri kabinetu predsednika.

Srđana je, kao student, bila direktor studentske radio-stanice na Sejšelima, a po završetku studija radila je kao novinar i voditelj na radiju Es-Bi-Si. Od 2002. godine, bila je novinar televizije Es-Bi-Si i autor dokumentarnih filmova, a sarađivala je i sa stranim televizijama. Novinarski rad ju je preporučio za ulazak u predsednički kabinet.

„Vodim i ekipu zaduženu za odnose sa javnošću vlade, savetujem ministarstva i sarađujem na projektima sa drugim portparolima. Nastojim da odluke predsednika budu što bliže političarima, nevladinim organizacijama i novinarima", kaže Srđana.

Srđana je deo jedne od pet srpskih i tri mešovite sejšelsko-srpske porodice na tim ostrvima. Sa porodicom živi na Sejšelima od svoje sedme godine, a njihov pasoš je dobila sa 16 godina. Školovanje je započela na Sejšelima, a nastavila u Velikoj Britaniji, gde je maturirala i diplomirala englesku književnost i francuski jezik i istoriju na Univerzitetu Reding. Kao dobitnik prestižne Čivning stipendije, tu je završila i master studije iz etike i političke teorije.

Sejšeli su arhipelag od 115 ostrva u Indijskom okeanu, blizu obala Afrike. Sva ta ostrva pripadaju državi Sejšeli. Glavno ostrvo je Mahe i na njemu je glavni grad, Viktorija. Među 87.000 doseljenika. na Sejšelima su i malobrojni Srbi, koji su sa Grcima, Ukrajincima, Rusima i Bugarima napravili malu pravoslavnu zajednicu u kojoj je Srđanin otac rukopoložen za sveštenika. Ona se nada da će jednog dana tamošnja pravoslavna kolonija sagraditi crkvu. Srbi na Sejšelima su svi na dobrim pozicijama i dobro zarađuju. Uglavnom su lekari, stomatolozi, arhitekte i menadžeri.

Ova uspešna mlada dama godišnji odmor, kaže, provodi u Srbiji.

„Sejšeli su za ljude iz Srbije egzotika, a za mene je to Srbija. Rodno Sarajevo retko posećujem, jer su mi lepa sećanja iz detinjstva pomračili rat, nepravda i neki nezavršeni sporovi, dok u Srbiji osećam slobodu, posebnu životnu snagu i zdrav pobednički duh", kaže Srđana Janošević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару