Читај ми!

Izborna kampanja u Makedoniji

U Makedoniji zvanično počela izborna kampanja za prevremene parlamentarne izbore. Od ove godine, u skupštini u Skoplju biće i tri poslanika iz makedonske dijaspore.

Državna izborna komisija Makedonije zaključila je birački spisak na kome je 1.821.122 građana sa pravom glasa. Vanredni parlamentarni izbori, u kojima učestvuju kandidati iz 18 stranaka i koalicija, održavaju se 5. juna.

Od ove godine, makedonsko Sobranje imaće 123 umesto 120 poslanika, a nova tri poslanika bira makedonska dijaspora, i to po jednog iz Evrope i Azije, iz Australije i iz Amerike.

Na listi je prijavljeno 7.772 birača iz makedonske dijaspore. (Iz Australije 777, iz Evrope 4.663, iz SAD i Kanade 1.832 birača).

Vladajuća stranka VMRO-DPMNE, lidera i premijera Nikole Gruevskog, izbornu kampanju počinje iz Ohrida, a najveća opoziciona partija, Socijaldemokratski savez (SDSM), lidera i bivšeg šefa države Branka Crvenkovskog, zajedno sa opozicionim blokom stranaka, iz Gostivara.

Opoziciona VMRO Narodna partija, bivšeg premijera Ljupča Georgievskog, u izbornu kampanju polazi iz njegovog rodnog Delčeva, na istoku zemlje, dok opozicionari iz partije Ujedinjeni za Makedoniju, bivšeg ministra policije i haškog zatočenika Ljuba Boškovskog kreću iz Tetova, na severozapadu Makedonije.

Vladajuća albanska Demokratska unija integracija (DUI), Aljija Ahmetija, u izbornu kampanju polazi iz skopske sportske arene „Boris Trajkovski", a opoziciona Demokratska partija Albanaca (DPA) Menduha Tačija, iz sela Kondova, nadomak Skoplja.

Istovremeno, Nova demokratska partija Albanaca (ND), Imera Selmanija, u kampanju ulazi iz etnički očišćenog sela Matejče, kod Kumanova, na severu Makedonije, navodi se na internet stranici SPONE, Kulturno-informativnog centra Srba u Makedoniji.

Lideri svih stranaka koje učestvuju na vanrednim izborima potpisali su Kodeks za fer i demokratsko nadmetanje, ali je, kako je upozoreno iz opozicije, istovremeno mnogo osnovanih sumnji izazvala obelodanjena afera sa zadatim spiskovima zaposlenih u javnoj administraciji koji su imali obavezu da vladajućoj stranci VMRO-DPMNE obezbede sigurne glasove.

Izbore u Makedoniji pratiće 332 inostrana posmatrača OEBS-a, kao i 3.500 aktivista građanske asocijacije MOST.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару