Читај ми!

Prioritet čvrsta veza sa dijasporom

Medijski javni servis Srbije obeležava 20 godina emitovanja Satelitskog programa. 14. maja 1991. godine u 18 sati, naša dijaspora je čula prvo "Dobro veče" iz beogradskog studija. Od tada, do današnjeg dana, istorija RTS SAT-a je priča o vezi naših sunarodnika u rasejanju sa maticom.

Satelitski program Radio-televizije Srbije se trenutno emituje u Evropi, Americi, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu. Signal sa evropskog satelita pokriva i sever Afrike.

U Evropi smo dostupni kroz kablovske distribucione sisteme i Aj-Pi-Ti-Vi (IPTV) u oko milion i šest stotina hiljada domaćinstava. Maksimalna penetracija je ostvarena u bivšim jugoslovenskim republikama. Od novembra 2010. smo dostupni u 7 zemalja regiona i kroz Es-Be-Beov (SBB) Total TV.

"Svesni obaveze Medijskog javnog servisa Srbije, poštujući gledalačke afinitete srpske dijaspore, nastojimo da prilagođavanjem programske šeme vremenskim zonama i uvođenjem novih programskih sadržaja, naš program bude podjednako interesantan za što širu populaciju. Pored specijalnih emisija namenjenih posebno dijaspori gledaocima nudimo i najbolje programske sadržaje sa tri domaća programa RTS1, RTS2 i RTS Digital. Da bismo ostvarili još čvršću vezu sa našim gledaocima širom sveta pokrenuli smo i podsajt na portalu rts.rs, a uskoro ćemo biti "u vezi" i preko Teleteksta. U svakom slučaju trudimo se da program koji nudimo ne bude gledan samo zato što je na maternjem jeziku, već da bude programski i tehničko-tehnološki konkurentan programima u čijem se okruženju emituje širom sveta. Poseban izazov za urednički tim je prelazak na satelit Astra u Evropi, koji je poznat po distribuciji poznatih evropskih TV brendova", kaže dr Tatjana Ćitić, odgovorni urednik RTS SAT i RTS Digital.

Danas, Satelitski program priprema redakcija Programa za dijasporu, a učestvuje celokupni sistem RTS-a. Posebno se proizvode dnevne emisije Srbija na vezi u kojima dijaspora ima glavnu ulogu. Medijska mreža srpske dijaspore omogućava da se na satelitiskoj frekvenciji srpskog Javnog servisa vide televizije i produkcijske kuće iz rasejanja. Zapisi iz regiona redovno izveštavaju o srpskoj situaciji u okolnim državama. Za sva vremena je dokumentaristički vremeplov kroz muziku, fenomene i značajne datume. Osim toga, RTS Satelit koristi i Internet portal rts.rs sa namerom da veze Srbije i rasejanja funkcionišu dvosmerno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару