Letnje škole i kampovi za mlade

Sve veći broj dece iz dijaspore - Australije, Južne Afrike, Evrope, Kanade i Amerike - učestvuje u letnjim školama i kampovima gde uče srpski jezik i upoznaju kulturu i istoriju zemlje.

Ministarstvo vera i dijaspore tradicionalno pruža pomoć kampovima i letnjim školama namenjenim deci iz rasejanja i njihovim prijateljima iz Srbije i održava kontakte sa studentima iz dijaspore. Vukman Krivokuća, pomoćnik ministra vera i dijaspore najavljuje ovogodišnje akcije i ističe povećani interes za ovakvu vrstu edukacije.

"To im je jedinstvena prilika da se na licu mesta upoznaju sa Srbijom, otadžbinom svojih predaka", rekao je Vukman Krivokuća, pomoćnik ministra vera i dijaspore  i dodao da je cilj da kroz druženje sa drugom decom uvežbaju maternji jezik i nauče nešto o kulturi i istoriji Srbije.

Prema njegovim rečima, veliki broj dece učestvuje u sportskim kampovima na Zlatiboru, Tari i Kopaoniku, gde uvežbavaju fudbal, košarku i odbojku ili prisustvuju letnjim školama u Soko Banji i Sremskim Karlovcima.

Krivokuća je najavio da će 10. i 11. juna u Beogradu biti održana završna smotra folklora gde će nastupiti oko 50 kulturno-umetničkih društava dijaspore iz cele Evrope.

Jedna od akcija koje podržava Ministarstvo vera i dijaspore je i letnja škola "Sveti Sava" koja postoji već 15 godina. Radmila Kunčar, direktorka škole "Sveti Sava" kaže da ova škola predstavlja dobro osmišljen kreativan boravak dece i mladih iz dijaspore i najavila da će ove godine škola biti održana od 9. do 24. jula u Petrovcu na Mlavi i od 30. jula do 14. avgusta u Selevcu kod Smederevske Palanke.

"Čitav program osmišljen je tako da nastavu pohađaju deca iz dijaspore i iz Srbije, što je zanimljivije i dinamičnije", rekla je Kunčar i dodala da je takvim programom deci iz dijaspore lakše da prevaziđu jezičke poteškoće. Deca iz dijaspore će biti smeštena u kućama svojih vršnjaka u Srbiji.

"Prema shvatanjima psihologa i pedagoga, smatra se pogrešnim da dete ne zna maternji jezik. Da je maternji jezik bitan pokazuje i podatak da je Unesko 1999. godine utvrdio 21. februar kao Dan maternjeg jezika", rekla je Kunčar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару