Читај ми!

Film o Svetoj Petki premijerno na festivalu u Moskvi

Igrani film "Sveta Petka – Krst u pustinji" reditelja Hadži Aleksandra Đurovića imaće svjetsku premijeru 29. avgusta na 44. Moskovskom filmskom festivalu, saopštili su producenti.

Prateći život pobožne mlade Paraskeve, upoznajemo njen put od obične djevojke do najvoljenije i najpoštovanije Svetiteljke pravoslavlja.

Film je sniman na autentičnim lokacijama u Jordanu, zatim u Srbiji i Jašiju. Reditelj nas vodi kroz 40 godina iskušenja, dubokih unutrašnjih borbi, ali i sveprisutne vjere.

S jedne strane, moderan u izrazu i ritmici kadrova, ovaj film nam donosi priču staru vijekovima, koja i danas snažno živi u vjernicima i poštovaocima Svete Petke.

Ova biografska drama nastala je po istinitoj priči i bestseleru "Petkana" Ljiljane Habjanović Đurović.

U glavnim ulogama gledaćemo Milenu Predić, Milicu Stefanović, Filipa Hajdukovića, Jadranku Selec, Branislava Tomaševića, Daniela Siča, Andreja Šepetkovskog i Mladena Sovilja, kao i nekoliko jordanskih glumaca.

"Sveta Petka - Krst u pustinji" je prva srpsko-jordanska koprodukcija, podržana od Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Filmskog Centra Srbije, ali i Kraljevskog filmskog centra Jordana.

Ovo je drugi film reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića na festivalu u Moskvi nakon filma "Vi idite, ja neću!" koji je prikazan 2016. godine, prenosi Tanjug.

Na zvaničnom jutjub kanalu producentske kuće "Aleksandrija Film" objavljena je kratka najava (tizer) za dugometražni igrani film "Sveta Petka - Krst u pustinji" u režiji Hadži-Aleksandra Đurovića, čija premijera će biti, kako je ranije prenela Eparhija zvorničko-tuzlanska, održana 6. septembra 2022. godine u MTS dvorani u Beogradu. Nakon beogradske, slede i premijere u Novom Sadu (7. septembra), Kragujevcu (8. septembra) i Nišu (9. septembra) i nekoliko specijalnih projekcija.

U Republici Srpskoj i Crnoj Gori premijere će biti održane nedelju dana kasnije, a tokom jeseni očekuju se i projekcije u dijaspori. Film će u redovnoj bioskopskoj distribuciji biti od 8. septembra, a distributer filma je ArtVista.

недеља, 01. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару