Читај ми!

Završen osmi filmski festival u Čikagu

Na filmskoj, sada već tradicionalnoj manifestaciji u Čikagu, koja je održana od 3. do 5. decembra, uspešno su predstavljeni filmovi iz Srbije koji sadrže snažne etičke i emotivne poruke.

Festival srpskog filma u Čikagu, poslednjih godina, najvažniji je kulturni događaj u srpskoj zajednici u Čikagu i okolini, ali i u celoj Americi.

Slavica Petrović, osnivač i direktorka Festivala, rekla je na konferenciji za štampu, da pored toga što promoviše srpsku kinematografiju, Srpski filmski festival Čikago predstavlja i kulturni most između matice i dijaspore.

Na osmom Festivalu srpskog filma u Čikagu, koji je ove godine održan pod sloganom "Film je san, festival je magija", publika je imala priliku da tokom tri dana odgleda 14 fimova, i od toga - 6 filmova iz Srbije i 8 kratkih filmova srpskih autora iz rasejanja.

Posle prošlogodišnje pauze, kada je festival zbog epidemijskih mera otkazan, ponovo se videlo koliko su ljubitelji sedme umetnosti u Čikagu privrženi filmskim ostvarenjima iz Srbije.

Festival je otvorio direktor Filmskog centra Srbije, Gordan Matić, naglasivši značaj stvaralačke, kreativne energije autora u Srbiji, bez obzira na sve probleme koji postoje, istakavši važnost ovakvih festivala i u Srbiji i u dijaspori, gde je publika u mogućnosti da se upozna sa najnovijim ostvarenjima.

Prisutne je pozdravio Damjan Jović, genralni konzul Republike Srbije u Čikagu, izražavajući posebno zadovoljstvo što se ovakve manifestacije održavaju daleko od otadžbine.

Na konferenciji za novinare, Jelena Popović je govorila o snažnoj unutrašnjoj potrebi za pravdom, praštanjem i dobrotom glavnog junaka priče o Svetom Nektariju Eginskom, a to su univerzalna osećanja koja se dotiču svake osobe na planeti.

Posle projekcije filma "Božiji čovek", rediteljka Jelena Popović dugo je odgovarala na pitanja i komentare publike. Bila je to divna razmena osećanja, razumevanja i podrške da nastavi dalje svoj rad.

Gordan Matić je sa saradnicima godinama istraživao arhivsku građu o sudskim procesima vođenim protiv učesnika atentata na kralja Aleksandra u Marseju 1934. godine. U filmu je prikazana atmosfera u sudnici, ali i opšta, konfuzna i nestabilna atmosfera u Evropi tog perioda, što je izazvalo značajno interesovanje publike za film "Pucnji u Marseju", što se pokazalo i u razgovoru sa autorom Gordanom Matićem.

Najveću pažnju publike privukli su fimovi "Otac" reditelja Srdana Golubovića, "Božji čovek" Jelene Popović, "Pucnji u Marseju" reditelja Gordana Matića, dokumentarni filmovi "Makavejev - proces u bioskopskoj sali" reditelja Gorana Radovanovića, kao i film "Glumčina" reditelja Vladimira Ristića, posvećen velikom glumcu Zoranu Radmiloviću.

Bilo je evidentno da je, bez obzira na okolnosti prouzrokovane koronavirusom, ova vrsta prezentacije novih ostvarenja u filmskoj umetnosti, nastalih u Srbiji i u dijaspori - od ogromnog značaja za ljubitelje filma i njihove želje da osete lepotu srpskog stvaralaštva.

Festival srpskog filma u Čikagu, od osnivanja, najznačajniji je kulturni događaj u srpskoj zajednici u Čikagu i u Americi, što se i ove godine potvrdilo. Posebnu dimenziju i osveženje dali su kratki filmovi srpskih autora u dijaspori, koji su prvi put ove godine prikazani na festivalu.

Žiri Festivala srpskog filma u sastavu: Rebeka Fons, programski direktor, Džin Siskel ispred Filmskog centra škole filma Art Instituta u Čikagu, Džesi Sarbonie Rodrigez, nagrađivani filmski autor i muzičar, Mila Filipović, novinar, Dragica Spasojević, novinar, dodelio je nagrade:

Za najbolji igrani film na Festivalu, proglašen je „Otac" Srdana Golubovića, a za najbolji film iz dijaspore - "Božji covek" Jelene Popović. Rediteljsku nagradu poneo je Srdan Golubović, a kao najbolji glumac proglašen je Goran Bogdan za glavnu ulogu u filmu "Otac".
Kao najbolju glumicu žiri je odabrao Anđelku Prpić. Za najbolje umetničko dostignuće koje doprinosi očuvanju srpske tradicije i kulture, nagrađen je Gordan Matić, autor filma "Pucnji u Marseju".

Od dokumentarnih ostvarenja iz Srbije, nagradu je poneo "Makavejev - proces u bioskopskoj sali" reditelja Gorana Radovanovića, a dokumentarni film iz dijaspore "Iza vrha", Aleksandra Jovića proglašen je najboljim u ovoj kategoriji. U selekciji kratkog igranog filma, nagradu je poneo film "Tuga", a njegov protagonista, Radoje Čupić - osvojio nagradu za najbolju ulogu.

 

субота, 27. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару