Читај ми!

Proslava Savindana u Švajcarskoj

Srpska dopunska škola u Švajcarskoj i ove godine je imala bogat program povodom obeležavanja najvećeg sveca u Srba, Svetog Save. Iako u uslovima pandemije nije bilo lako organizovati nastavu, nastavnici su svojom kreativnošću uspeli da iznedre raznovrsne ideje, i da organizuju proslavu Savindana na različite načine.

Najupadljivija karakteristika organizovanja nastave na srpskom jeziku u Švajcarskoj Konfederaciji vezana je za razlike među kantonima. Budući da se nastava u nekim kantonima odvija standardno, dok se u drugim časovi održavaju na daljinu, nastavnici su uložili poseban trud da svoje programe i zamisli, u vezi sa proslavom Savindana, prilagode uslovima koje nameće trenutna situacija. Ideja vodilja im je bila da su za svaki uspeh, rast i stabilnost presudni sabornost i sloga, što su kao zamisao preneli i na svoje učenike.

Nastavnica Jelena Angelovski u kantonu Cirih imala je izazov da organizuje obeležavanje Svetog Save u uslovima izvođenja nastave na daljinu. Proslavu Savindana je osmislila na veoma originalan način, napisavši tekst za pesmu „Put se za njim rađa", koja je snimljena u izvođenju učenika. Pesma govori o životu svetitelja, a đaci su je izveli u nešto modernijem maniru. Pesmu je moguće pogledati na linku: www.youtube.com/watch?v=Cue93VsUed0&t=31s

Nastavnica Milja Stević je preko aplikacije „Zum" organizovala takmičenje u recitovanju pesama o Svetom Savi za mlađe učenike. Takmičenje je organizovano u dva kruga. U prvom je biran pobednik na nivou svake škole, dok su se u drugom takmičili pobednici škola za najboljeg u svom uzrastu. Stariji učenici su povodom Savindana prezentovali temu „Minut u čast Svetog Save" na osnovu sadržaja koji su sami birali.

Poštujući propisane mere zaštite, uz prisustvo učenika iz kantona Vo, Valis i Fribur, nastavnica Snežana Šaronjić obležila je školsku slavu u crkvi u Belpu kod Berna. Učenici su prisustvovali sečenju slavskog kolača, pevali himnu Svetom Savi, a otac Stanko Marković je učenike darivao prigodnim poklonima. Svi učenici koji prate nastavu na srpskom jeziku u romanskom delu Švajcarske imali su svetosavske priredbe u svojim učionicama.

Učenici koji pohađaju nastavu u kantonima Cirih i Sen Galen, sa velikim interesovanjem su učestvovali na „onlajn" časovima koje je pripremio nastavnik Aleksandar Nikolić. Kroz tematske prezentacije proširili su svoje znanje o životu i radu Svetog Save, rešavali raznovrsne zadatke, a njihovi radovi biće iskorišćeni za izložbu.

Ivana Petković, nastavnica u kantonima Cirih i Šafhauzen, priredila je sa svojim učenicima „onlajn" priredbu u kojoj je učestvovalo čak 66 učenika. U okviru programa učenici su putem video poziva bili uključeni u obred sečenja slavskog kolača u crkvi u Cirihu. U nastavku programa, kroz recitovanje, muzičke numere i prezentacije koje su pripremili učenici, negovan je duh svetosavlja. Svetosavski paketići, koje je pripremila crkvena opština iz Ciriha, biće naknadno uručeni.

Učenici iz kantona Argau, sa nastavnicom Jelenom Todorović Lazić, imali su niz kreativnih literarnih i likovnih radionica o Svetom Savi, gledali su kratke animirane filmove, crtali lik i strip o Svetom Savi po motivima teksta, dramatizovali pojedine prizore iz priča. Stariji učenici su pripremili prezentacije o liku i delu Svetog Save i tako se i sami našli u svojevrsnoj ulozi učitelja mlađim drugarima. Đake je posebno motivisao kviz ,,Šta znamo o Svetom Savi".

Savindan je ove školske godine bio obeležen nizom aktivnosti u učionicama, koje je realizovala nastavnica Marija Gaćinović u kantonima Sen Galen i Turgau. Učenicima mlađeg uzrasta predstavljeni su kratki animirani filmovi o životu Rastka Nemanjića, dok su stariji učenici proširili znanje gledajući dva dokumentarna filma o Svetoj Gori i Hilandaru. Svi đaci su učestvovali u likovnoj radionici i smišljali plakate posvećene Svetom Savi. Nastavnica je uz primenu digitalnih alata pripremila kvizove, anagrame i igrice kako bi učenici na zanimljiv način proverili sve što su naučili.

Nastavnica Jelena Mitrović putuje širom Švajcarske, od Bazela do Ženeve, kako bi deci, uključenoj u nastavu na srpskom jeziku, prenela svetosavsko znamenje i negovala svetosavski duh. U kantonu Bern učenici su prisustvovali dečijoj liturgiji u crkvi u Belpu. Priređen je prigodan program i upriličena izložba radova posvećenih Svetom Savi. Učenici iz ostalih kantona u kojima nastavnica Jelena izvodi nastavu na srpskom jeziku održali su priredbe u učionicama. Savindan je obeležen i kroz literarne i likovne radionice, kvizove znanja, kao i dramska izvođenja tekstova o Svetom Savi.

Učenici Srpske dopunske škole u kantonu Valis sa nastavnicom Mirom Tomić pripremili su svetosavsku priredbu u formi video materijala. Zabeleženi su muzički nastupi učenika i recitovanje pesama poznatih srpskih pesnika o Svetom Savi. I pored izuzetno složene epidemiološke situacije u kantonu, najveći deo snimaka nastao je u učionici, dok je deo učenika poslao svoje video snimke putem društvenih mreža. Zajednički film učenika iz Valisa dostupan je na Youtube platformi: https://youtu.be/A0UZjOANzcs. Učenici su kraćom priredbom simbolično obeležili ime prvog srpskog arhiepiskopa u nedelju, 24. januara, u crkvi Muraz kod Siera. Uz propisane mere zaštite, obred lomljenja slavskog kolača obavio je sveštenik Bogoljub Popović.

Srpska dopunska škola u Bazelu, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i nastavnicom Andrijanom Adamović, posvetila je ceo januar najznačajnijem srpskom svetitelju. Ove godine je zbog pandemije u crkvi bila prisutna manja grupa đaka, koja je izvela kraći prigodan program, a otac Milutin je u ime Srpske pravoslavne crkve u Švajcarskoj podelio deci paketiće i time obradovao učenike koji su bili veoma uzbuđeni zbog prilike da javno prikažu svoj rad.

Srpska dopunska škola u Tićinu, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i nastavnicom Natašom Malešević, obeležila je Savindan sa jednom grupom učenika u crkvi Svetog Jovana u Belinconi. Đaci su sa učiteljicom spremili recitacije posvećene Svetom Savi, a otac Marko Knežević je u ime Srpske pravoslavne crkve u Švajcarskoj podelio deci paketiće.  Obeležavanje Savindana se nastavilo 31. januara, sa učenicima u hramu San Roko u Luganu.

Učenici Srpske dopunske škole u centralnoj Švajcarskoj obeležili su školsku slavu u učionicama sa svojom nastavnicom Anom Bojičić. Gledali su film o Savinom životu, glumili, recitovali i pevali.

U tri grupe u kantonu Bern, gde nastavu izvodi nastavnica Nataša Prica, proslava školske slave obeležena je kroz čitanje priča o srpskim srednjovekovnim vladarima kada su bili deca (Svetlana Velmar-Janković: "Knjiga za Marka"). Obeležavanje Savindana uz dodelu paketića održano je 30. i 31. januara u crkvi u Belpu. Nakon dečije liturgije, učenici iz Bila i Cuhvila recitovali su i pevali pesmice posvećene Svetom Savi.

"Svetosavski program u hramu Svetog Ćirila i Metodija u Belpu kraj Berna organizovale su nastavnice Dopunske škole na srpskom jeziku zajedno sa veroučiteljicom Ađenom Marković.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару