Srpski Dani Preobraženja u Bazjašu, u Rumuniji

Ovogodišnji Dani Preobraženja Srba u Rumuniji počeli su večernjom svešteničkom službom u Manastiru Bazjaš, pored Dunava, i završeni su narednog dana književnom manifestacijom u Srpskom kulturnom centru, nedaleko od samog manastira.

Dani Preobraženja Srba u Rumuniji počeli su večernjim bogosluženjem u srpskom srednjovekovnom Manastiru Bazjaš, 18. avgusta, i završeni su narednog dana, na sam dan velikog praznika Preobraženje Gospodnje, tradicionalnom književnom manifestacijom u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava", u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji.

„Našem narodu koji živi na prostoru današnje Rumunije poručio bih da čuva svoju dušu pravoslavnu u ovim vremenima koja nisu nimalo laka", rekao je služeći liturgiju arhijerejski zamenik Eparhije temišvarske proto-jerej stavrofor Marinko Markov naglasivši da treba „da ostanemo verni svom kosovskom nasleđu, nasleđu koje su nam sveti kosovski mučenici ostavili, da čuvamo svetinje zarad budućih pokolenjlja i čistote naše vere pravoslavne".

„Ovo je značajan ne samo duhovni nego i svetovni praznik nas Srba, i to je dokaz naše istrajnosti i postojanja na ovim prostorima", rekao je predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjan Krstić i dodao da „osam vekova manastira je osam vekova postojanja Srba na ovim prostorima i što je dokaz naše istrajnosti i volje da budemo ono što su naši preci bili - Srbi sa jakom verom, sa svojim jezikom i sa svim onim što nas krasi kao Srbe".

Istovremeno sa obeležavanjem praznika Preobraženje, u mestu Bazjaš, u kome se nalazi i sam manastir, održava se već 27 godina u kontinuitetu, i poznata kulturna manifestacija Književni susreti, po ocenama mnogih, jedna od najlepših tradicija u vaskolikom srpskom rasejanju.

U nešto izmenjenim uslovima izazvanih pandemijom korona virusa, i ove su se godine, ali uglavnom onlajn putem, okupili pesnici iz Rumunije, matice i rasejanja , da razmene iskustva, predstave svoja dela ali i da dodele tradicionalno književno priznanje „Veliku bazjašku povelju", koja je ove godine pripala pesnikinji Zlati Kocić.

Manifestaciji je prisustvovao i sve učesnike pozdravio, poželevši im i ovogodišnje uspešno okupljanje, generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru Vladan Tadić.

Prema rečima organizatora književne manifestacije i počasnog predsednika Saveza Srba u Rumuniji književnika profesora dr Slavomira Gvozdenovića „Dani Preobraženja Srba u Rumuniji već 27 godina bivaju ogledalo srpske kulture i književnog rasejanja".

субота, 27. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару