Svet na tanjiru

Književnica i novinar Zorica Salijević, koja već 10 godina živi i radi u Stokolmu, u Švedskoj, objavila je svoju šestu knjigu "Svet na tanjiru" – međunarodni kuvar. Kuvar se sastoji od 30 recepata – slano i slatko jelo iz 15 zemalja sveta.

Ove recepte dali su „obični" ljudi, koje je Zorica Salijević upoznala tokom svog školovanja i učenja švedskog jezika u Stokholmu. Tada je u školi pokrenula projekat Predstavi svoju zemlju - kako bi sebi i svojim kolegama iz odeljenja pomogla da što lakše i bolje savladaju švedski jezik, saznajemo od autorke.

Ovaj projekat je naišao na odličan odziv kod učenika, a i profesora i rektora škole i bio je prihvaćen kao obavezni deo nastave u procesu učenja švedskog za sve škole u Stokholmu i trajao je 2 godine.

Promocija kuvara Svet na tanjiru, održana je u Stokholmu u renomiranom restoranu Jakthornet, 16. oktobra na Međunarodni dan hrane. Tom prilikom bilo je prisutno više od 100 posetilaca, deset novinara i predstavnika pet ambasada. To nije bila samo prezentacija knjige, već i promocija svih sponzora koji su prepoznali važnost ovog projekta i pomogli u njegovoj realizaciji.

Posetioci i gosti na promociji, bili su u mogućnosti da probaju sva jela koja su se našla u kuvaru, a bila je organizovana i degustacija kvalitetnih vina iz Srbije i Makedonije.

Ovaj projekat je dobio zvaničnu podršku Ambasade Republike Srbije i Makedonije u Švedskoj.

Međunarodni kuvar Svet na tanjiru je prvi projekat Nevladine organizacije ARTE SCAN čiji je osnovni cilj: promocija srpske, švedske i ostalih kultura na teritoriji Skandinavije, prevod, štampa i promocija knjiga, organizacija kulturnih manifestacija i događaja kao i humanitarni rad. Osnivač ove nevladine organizacije je Zorica Salijević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 22. новембар 2024.
1° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње