Osnovana Fondacija "Sveti Jovan" u Švedskoj

U hotelu Hilton u Stokholmu 5. juna održana je svečanost povodom osnivanja fondacije "Sveti Jovan".

Fondacija je osnovana sa ciljem da stipendira mlade talente nastanjene u Švedskoj, poreklom iz bivših Republika SFRJ ali i Šveđana koji studiraju slavistiku. Osim stipendiranja, fondacija Sveti Jovan preko svojih projekata intenzivno radi na poboljšanju pozicije naše omladine u Švedskoj, saznajemo od Gorana Popova, predsednika Bratstva Sveti Jovan.

Pokrovitelj Fondacije je organizacija Bratstvo Sveti Jovan koja je organizovana širom Švedske i okuplja ljude različitih struka i zanimanja poreklom iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne.

Osnovni cilj Bratstva Sveti Jovan, po rečima Popova je spajanje i povezivanje naših uspešnih ljudi u dijaspori i zajedničko delovanje u zapadnoj Evropi. Bratstvo u Švedskoj radi sa projektima koji jačaju buduće, ali i već postojaće poslovne, kulturne i sportske mreže.

Na svečanosti su prisustvovali gosti iz Švedske, i iz drugih zemalja. Među prisutnima su bili predstavnici ambasada Srbije i Makedonije kao i predstavnici medijskih kuća iz Švedske i matice među kojima i novinar Marko Lopušina.

Bratstvo Sveti Jovan je prvi put dodelilo priznanje Crystal Award, namenjeno borcima za istinu u medijskom svetu. Ovogodišnja nagrada uručena je Borisu Malagurskom koji je svojim filmovima Težina lanaca 1 i 2 izneo istine o razbijanju Jugoslavije i opisao borbu malih u svetu velikih.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 01. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару