Sigurna kuća za žrtve nasilja

Istovremeno sa akcijom izgradnje treće Sigurne kuće u Beogradu, RTS sprovodi i medijsku kampanju radi sprečavanja porodičnog nasilja u Srbiji.

Jedna od najaktuelnijih društveno odgovornih akcija RTS-a jeste izgradnja treće Sigurne kuće u Beogradu. Istovremeno sa ovom akcijom naša kuća sprovodi i medijsku kampanju radi sprečavanja porodičnog nasilja u Srbiji. Svaka treća ili četvrta žena je žrtva nasilja. Godišnje se sigurnoj kući u Beogradu za pomoć ili savet obrati oko 5000 žena.

I. K. je trpela psihičko i fizičko nasilje bivšeg supruga 12 godina. Želela je da sa decom pobegne što dalje iz mesta u kome je živela, ali nije imala ni moralnu ni finansijsku podršku.

Nakon punih 12 godina, ipak, odlučuje da napusti nasilnika. Dolazi u Beograd gde saznaje da postoji Sigurna kuća.

"U Sigurnoj kući sam krenula da se borim sa sobom,  pa onda sa sudskim postupcima, razvela sam se i decu sam uzela. Mnogo su mi pomogli, tako da sam sada samostalna", kaže  I.K.

Danas je I.K. zaposlena, živi sa svojom decom i sve izgleda drugacije. Kaže da više nema straha, da je njoj i deci mnogo lakše. 

Žrtve nasilja najčešće zbog teške ekonomske situacije i straha odlučuju da ćute i nastave da trpe nasilnika.

"Ja mislim da je osnovni razlog - odluka žene. Znači ako žena odluči da više neće ili više ne može, onda će se nekako i taj ekonomski razlog prevazići", rekla je Vesna Stanojević iz Savetovališta protiv nasilja u porodici.

Kada prijave nasilnika, žrtvama su potrebni volja i strpljenje da se sudski postupak dovede do kraja. Procenat žena koje su potpuno uspele da izađu iz problema i započnu novi život jeste oko 12 odsto.

"Potrebno je suočiti se sa nasilnikom, zatim davati izjave što je bolno i otežava mogućnost da nasilnik bude kažnjen", rekla je Tijana Kostić, advokat.

Sigurna kuća zbrinjava i štiti žrtve od nasilnika. Pruža im stručnu, medicinsku i pravnu pomoć i mogućnost zaposlenja.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару