Ključna godina za donorstvo u Srbiji

Za razvoj programa transplantacije i zaveštanja organa u Srbiji, ovo je ključna godina, a u narednom periodu biće organizovano usavršavanje naših lekara u Italiji, Nemačkoj, i Austriji.

Srbija je na poslednjem mestu po broju dobrovoljnih davalaca organa u Evropi, a godinama nije urađena nijedna transplantacija srca. Zbog toga naši građani, kojima je ta intervencija neophodna moraju u neki od inostranih zdravstvenih centara.

Novi život započinju samo oni koji su uspeli da na vreme prikupe novac neophodan za presađivanje.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević u intervjuu Radio-televiziji Srbije kaže da to uskoro više neće biti tako, da je ovo ključna godina za razvoj programa transplantacije i zaveštanja organa u Srbiji, i da će u narednom periodu biti organizovano usavršavanje naših lekara u Italiji, Nemačkoj, i Austriji.

"U direktnom kontaktu sa profesorom Zukermanom, iz Bečke klinike i sa Brunom Majserom, predsednikom Eurotransplant fondacije, saglasili smo se da pristupimo potpisivanju jednog takvog tvining agrimenta, kako ga oni zovu, blizanačkog sporazuma, koji kaže, da jedan mali broj najtežih slučajeva, za koje je neophodna transplantacija srca, moguće i pluća, može da se uradi na takav način da će biti poslati u Beč, ali da mi preuzmemo obavezu da neki od organa pošaljemo u Beč", rekao je Milosavljević.

To bi bio način da iz Fonda zdravstvenog osiguranja trošak ovakve operacije može da se plati, kroz ustanove koja sa srpske strane bude potpisnik tog Sporazuma, međutim ni jedanaest godina od kada je u Srbiji urađena prva transplantacija srca, naši stručnjaci ne mogu da ožive taj program.

Velika odgovornost države

"Postoje mnogo i objektivnih, ali siguran sam i subjektivnih razloga, zvuči kao fraza, ali zaista, ljudi moraju da budu posvećeni transplantaciji, da bi ona mogla stvarno da se radi, to je velika odgovornost, i dugo nije bilo razumevanja stručnih krugova, timova, uprava bolnica. Naravno, velika je odgovornost države, očigledno da u organizacionom, profesionalnom smislu moramo da napravimo nekoliko važnih koraka, transplantacija organa se ne dobija na dugme", rekao je ministar zdravlja.

O planovima za budućnost Milosavljević kaže da će narednih mesec dana biti formirana Uprava za biomedicinu, koja će biti "čvorno mesto skupljanja svih informacija i organizacije svih aktivnosti".

"Mi smo u ovom mesecu već imali dve posete predstavnika Eurotransplanta koji su obišli Laboratoriju u Institutu za transfuziju krvi, a ove godine biće uloženo oko milion evra u tu laboratoriju, kako bi obezbedili analizu u jednom danu", rekao je Milosavljević i dodao da ulaženjem u Eurotransplant "otvaramo jednu potpuno drugačiju perspektivu jer onda moramo da pratimo standarde koji su protrčali pored nas pre desetak godina".

Ministar je rekao da je u proteklih nekoliko godina, nivo davalaštva u Srbiji otprilike tri slučaja na milion stanovnika na godinu dana, što je jako malo.

"To je najniži nivo donatorstva u Evropi", zaključio je Milosavljević.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару