Читај ми!

На младима Беч остаје

Недавно је у Бечу, у велелепној палати Хофбург, одржан Светосавски бал, једна од највећих манифестација српске дијаспоре у свету, са које су извештавале наше колеге. Током боравка у Бечу, они су посетили и Српски центар, који настоји да приближи српску културу и традицију аустријском народу.

Није само Дунав та тајна веза нашег и аустријског народа. Има много невидљивих нити које су кроз векове па све до данашњих дана Србе привлачиле Бечу.

Путевима трговаца, лекара, научника, књижевника, војних лица,а у последњих неколико деценија и спортиста, Тамара Недић кренула је са 20 година.

У међувремену, у Аустрији је завршила основне и мастер студије енглеског језика и политичких наука.

"Дошла сам овде сама, са два кофера и мапом града Беча, пошто ни интернет нисам имала...код куће сам изгуглала како доћи до осигурања, до магистрата где се предаје за визу, исцртавала тај пут и ишла као некада, у стара времена са мапом града", са осмехом објашњава Тамара.

Она каже да заједно са својим земљацима учествује у раду Српског центра у Бечу. На истом месту, Јанко Матић брине о библиотеци.

"Тренутно сам у библиотеци Српског центра која броји 5000 књига. 2019. године смо се окупили, углавном група студената, попислаи смо књиге, обновили просторије и отворили библиотеку. Имамо кутак дечјих књига и лектира, а у нашим просторијама се одржавају часови српског језика у организацији Просвјете, а организујемо и нека друга културна дешавања, као што су изложбе, књижевне вечери...", каже Јанко Матић.

Аустрија ће ускоро достићи број од 9 милиона становника, а међу њима је око 300000 људи српског порекла. Само у Бечу живи око 200000 Срба, па га многи сматрају нашим највећим градом по величини, после Београда и Новог Сада.

"Тек сам на почетку мастер студија, мислим да ћу се определити за правац миграција и интеграција, јер сам и ја донекле у том процесу и волео бих да олакшам људима", каже Јанко.

"Има овде доста људи са Балкана, и та заједница је овде заиста позитивна прича, на које би и наши људи у матици требало да се огледају", каже Тамара.

10. фебруара у Хофбург палати је одржан 24 Светосавски бал. Више од 1500 гостију забављало је 200 уметника, а приход је био у хуманитарне сврхе.

"Презадовољни смо резултатом, било је бриге како ће све то изгледати, јер се први пут одржао у Хофбургу, доста смо ризиковали, српски кадрил се по први пут играо, није се само инструментално изводио. Било је доста тога где смо ушли у неки ризик, али се на крају исплатило", каже Милан Видовић, председник Српског центра у Бечу.

Српски центар у Бечу, место је где идеје постају дела. Једно од њих, мурал наше Дуње Перовић, доказ је да ће за Србе, Беч бити град у коме се осећају као код куће.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару