Читај ми!

Манастир Крка одолева времену и невремену

Манастир Крка, на северу Далмације, где се већ више од четири века налази и успешно обавља своју мисију, одолевајући свим недаћама и искушењима, најстарија је српска богословија. Видећемо шта је о самом манастиру и школи забележила екипа Телевизијске продукције ЗВО Вуковар која је посетила ово православно училиште у време његове недавне крсне славе Света три јерарха.

И као што химна крчке Богословије каже, више од четири века овог православног училишта у Далмацији одолева свим недаћама, времену и невремену.

Тако је било и ове године у манастиру Крка, на празник Света три јерарха, свечано је прослављена крсна слава најстарије српске богословске школе.

Служена је Света јерејска литургија, којом је начелствовао Његово Преосвештенство епископ бихаћчкопетровачки Сергије, заједно са Преосвећеном господом епископима, нишким Арсенијем, осјечкопољским и барањским Херувимом, ваљевским Исихијем и далматинским Икодимом.

"Ми бисмо сви требали да се молимо Богу и да се надамо да ће нас Бог погледати, али то значи да морамо да будемо свесни наших греха, не туђе грехе да гледамо, да не бацамо камен на друге људе, него да будемо свесни да морамо да следимо оно шта древна хришћанска учења кажу, или монашка традиција што каже - Боже, нека нема места за мене у рају, а нека се сви други спасу. И то су проповедала Света три јерарха и свети оци и то је бит нашег православља и то је бит нас овде, браћо и сестре. Једино кроз то можемо да опстанемо, када размишљамо о томе да ми јесмо овде као Срби, као православни релевантан фактор, и наши су овде доприносили друштву и култури, али изнад свега, били су верни својој православној цркви и били су они који су сведочили наш српски идентитет", каже епископ далматински Никодим.

Посебна важност ове богословске школе која више од 4 столећа образује будуће свештенике СПЦ, а у којој је средње богословско образовање стекло више од 15 данас активних епископа, огледа се управо код оних који су богословски кораци из Крке одвели путем монаштва до епископског трона.

"Сећам се свих тих дана, 1995. смо ми завршили Богословију, отишли кућама, после тога је, нажалост, била Олуја и све оно што се десило, али увек долазимо, од 1999. године, и као монах и сад као владика бихаћкопетровачки. Долазим овде да подржим ђаке, нема их много, у свим нашим Богословијама је све мање ученика, али трудимо се, на челу са нашим патријархом да се то одржи", рекао је епископ бихаћко петровачки Сергије.

Опстанак најстаријег православног училишта при манастиру Крка, важно је не само за Далмацију већ за читаву Цркву и народ православни.

"Ово свештено училиште у Крки је изузетно значајно и за овај верни народ православни овде, али је значајан и за читаву Цркву. Знамо да је кроз читаву историју нашу, долазио велики број духовника и богослова", каже епископ ваљевски Исихије.

Након Свете литургије, поводом празника и славе школе, уследио је културно-уметнички програм који су осмислили и извели крчки богослови са својим професорима. Богословију Света три јерарха 1615. године основао је митрополит дабробосански Теодор. У њеним учионицама данас богословско знање стиче око 30 ђака, а молитва Господу узноси да тако буде и у долазеће векове.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару