Читај ми!

Летопис - чувар сећања удружења "Понтес Мостови"

Српско културно удружење "Понтес Мостови", у сарадњи са Министарством за дијаспору и Српском црквеном православном општином у Трсту представила је Летопис на српском, али и италијанском језику.

У Летопису су приказане активности овог удружења које постоји од 2008. године и на овај начин оставили писани траг за генерације које долазе чувајући идентитет и културу српског народа у Италији. Младим људима попут Николе Совиља то много значи.

"Ова вечера мени значи пошто је део дугогодишњег рада, не само мог, већ и мојих родитеља, који су у Италију довели и мене и мог брата у нешто непознато где нисмо знали језик, нисмо имали пријатеље и полако нас увели у овај свет.Они су се трудили око тога, као и многе друге породице и ево, ово је доказ о томе шта су они урадили и шта смо од њих наследили", рекао јеНикола Совиљ, члан удружења Понтес Мостови.

"Видели смо да Италијани долазе у великом броју на ове наше етно вечере, на којима ми представљамо не само српску културу, него и српску кухињу, чланове нашег друштва, који мало песмом, мало игром, кувањем, неко ракијицом и вином које донесемо из Србије одушевљавају их све ове године", каже Драгана Антонијевић, председница удружења Понтес Мостови.

Генерални конзулат у Трсту подржава активности српских удружења у Италији који промовишу српску културу и традицију.

"Зашто је то важно? Важно јер ће овај летопис који је вечерас промовисан, остати не само нашим потомцима и деци која ће живети на овим просторима, него ће остати као документ, као што су оставили неки наши преци нама, који су стварали мостове између Србије и Италије. Зато наш Генерални конзулат изузетно подржава њихове активности, јер су они чврст мост, нераскидива веза између матице, Србије и наше дијаспоре која живи овде, али су и чврст мост између Италије и Србије и свих односа који су веома важни за нас", каже Ивана Стојиљковић, генерални конзул Републике Србије у Италији.

"Црква мора да има улогу да надахњује све добре иницијативе, да чуве не само верски идентитет, већ и културни народни идентитет, као што је то радила кроз читаво њено постојање и историју", рекао је отац Рашко Радовић, црква светог Спиридона, Трст.

Етно вечера је садржала традиционалне српске специјалитете попут предјела, чорбице, сарме, пребранца, роштиља и посластица спремљених са пуно љубави и укуса, у којима су сви присутни уживали.

Све је то зачињено српским фолклором и наступом чланова културног друштва Понтес Мостови уз присуство великог броја гостију из различитих земаља.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару