Читај ми!

Конзул Димитријевић: Охрабримо дијаспору за улагање у Србију

Екипа Програма за дијаспору РТС-а недавно је боравила у Немачкој, на инвестиционој конференцији одржаној у Привредној комори у Штутгарту, чији је основни циљ да повеже успешна предузећа из Србије са привредним предузећима из дијаспоре. За РТС говоре Драган Димитријевић, генерални конзул Републике Србије у Штутгарту, др Ана Шерер и Тамер Килић, шеф региона ICMPD за Западни Балкан и Турску.

 Господине Димитријевићу, с обзиром на то да сте генерални конзул у Штутгарту, на неки начин сте и домаћин ове инвестиционе конференције, где су у прилици наша предузећа у Србији да се повежу са успешним предузећима у Немачкој, које пре свега воде наши људи.

"Најпре срдачна добродошлица у Баден Виртемберг и Штутгарт. Потрудили смо се да наш народ који живи у Баден Витембергу и околини, где живи велики број наших грађана, да ту сарадњу између наше дијаспоре и државе, подигнемо на један виши ниво. Углавном смо се до сада бавили нашим народом у смислу продубљивања сарадње и одржавања допунске школе српског језика за нашу децу у дијаспори. У протеклих 4,5 година успели смо да подигнемо број те деце са 170 до 200, на 1000 данас у Баден Виртембергу. Ова конференција нам служи да подигнемо сарадњу на виши ниво, да охрабримо дијаспору за улагање у Републику Србију у локалне средине одакле матично потичу и долазе.

Успели смо да у сарадњи са Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, овај скуп буде јако посећен, да утицајне личности из Србије и овог региона у Немачкој чују шта то Република Србија у Сарадњи са Привредном комором, ICMPD организацијама може да понуди нашим људима", каже Драган Димитријевић, генерални конзул Републике Србије у Штутгарту.

 Докторка, наше сте горе лист, имате приватну праксу овде у Штутгарту, као лекар опште медицине...

"Сматрам да је овај сусрет био јако плодан, за мене врло информативан, јер сам имамо информације које пацијенте и где могу да пошаљем. Пријатно сам изненађења да је Србија стварно у 21. веку што се тиче рехабилитације и могу пуног срца и са пуно поноса да пошаљем наше пацијенте на рехабилитацију. Било је врло информативно за нове бање које су мени биле потпуно непознате, а наравно, Пролом бања, Соко бања или Нишка бања су и за мене појмови. Ја сам напустила Србију пре 22,5 године и у тим годинама не посећујете баш бање, а пријатно сам изненађења да и млади људи посећују бање из неких других разлога, а то и није у Немачкој другачије. Видела сам да десет дана у Ларцехофу кошта 17000 евра, с тим што постите, ништа не једете, а имате исту рехабилитацију. Замислите која је то разлика, 17000 или 1000 или 2000 које ћете потрошити у Србији. За мене је то врло информативно и мислим да ће бити лепа сарадња, имам добар осећај", рекла је др Ана Шерер из Штутгарта.

 Молим Вас за Ваш коментар о закључцима овог дводневног скупа?

"Пројекат је дизајниран да повезује људе, а конференција је показала да смо у томе успели. Видели смо да смо успели да повежемо српску дијаспору која живи у Немачкој са потенцијалним предузетницима у Србији, са могућношћу да раде послове заједно и да то допринесе благостању Срба генерално у свету", каже Тамер Килић, шеф региона ICMPD за Западни Балкан и Турску.

 Када очекујете конкретене резултате овог повезивања, што је и основни циљ ваше организације?

"Сматрам да дискусије које смо имали показују да ће бити нових пословних могућности, могуће да ћемо ускоро видети добре инвестиције од стране српске дијаспоре која живи у Немачкој и Аустрији, да ће подржати мале предузетнике у различитим деловима Србије, да ли што се тиче туризма или медицинске области или разних других могућности. Ово ће генерисати нова радна места и нове везе које ће такође моћи да подрже привреду и предузећа у Србији", закључује Килић.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару