Читај ми!

Халијард мисија на чикашким позоришним даскама

Већ неколико година се у септембру, у Прањанима код Чачка, обележава годишњица Халијард мисије, која се сматра највећом акцијом спасавања америчких пилота у Другом светском рату. Сада је у Чикагу одржана и премијера представе о херојском подвигу српских сељака, који на специфицан начин повезује Србију и Америку.

Премијера представе "Мисија Халијард", Српског позоришта Чикаго, наишла је на одличан пријем пред око пет стогина гледалаца у Чикагу, у сали Ирског културног центра. На бини је претворен у живот историјски догађај из 1944. године, када су Срби спасили пет стогина америчких пилота чије су авионе срушиле нацистичке снаге. Евакуацију пилота организовао је четнички покрет, предвођен генералом Дражом Михаиловићем.

"Било је веома одговорно и веома захтевно, али са пуним срцем и са много, много ентузијазма и много воље сам урадио ову улогу", каже Ненад Јелача који је глумио Дражу Михаиловића.

Кроз представу се прожима љубавна прича српске девојке и америчког пилота. Писац и режисер је Милан Андријанић.

"Увек је неизвесно како ће то публика да прими. Ово је микс историјске и романтичне приче, тако да је вероватно задовољило многе укусе, а ми смо задовољни са реакцијом публике. Они су препознали важност тог историјског тренутка и ове приче која је из историје српског народа", истиче Андријанић.

"Мислим да смо вечерас присуствовали једном историјском моменту, а да можда нисмо ни свјесни. Када радимо презентације о Халијард мисији широм Америке и Србије, веома често нам људи кажу - зашто не направите филм у Холивуду? То не можемо, али ево сад пре годину смо дошли на ову идеју да предложимо нашем позоришту у Чикагу да уради једну представу", каже Ранко Ристић из Фондације мисије Халијард.

Генерални конзул Србије у Чикагу Дамјан Јовић додаје:

"Морам да кажем да су нам наши пријатељи из Српског позоришта у Чикагу овде заиста приредили једно прелепо вече и мислим да су на изузетан начин представили једну велику историјску причу која је можда била и потиснута."

Представа показује и домаћински однос српских мештана који су се потрудили да амерички пилоти што удобније и лепше проведу време у Србији.

"Ово да прикажемо не само Србима него и Американцима јер је дефинитивно важна историјска тема која се протеже и за америчко тржиште", каже глумац Обрад Илић.

"Иако сам рођен у Америци, ја се осећам да сам Србин по срцу и души, тако да ми није тешко да овакву улогу прихватим", каже Милан Ђурчић.

Пред крај је на српском језику запевао оперски певач Мика Епс.

Милан Андријанић каже да желе да ова представа живи и даље и да се игра у српској заједници у Америци, а исто тако и пред Американцима, посебно у музејима који већ имају сталну поставку везану за мисију Халијард.

субота, 06. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару