Читај ми!

Гујон: Што више читати, књижевност повезује људе

У Чачанској библиотеци "Владислав Петковић" отворено је Одељење стране књиге са више од 5000 наслова. На отварању је био и директор Управе за односе са дијаспором и Србе у региону Арно Гујон. Била је то прилика да се поразговара и о српским допунским школама.

Допунске школе доприносе очувању српског језика у дијаспори а у последње две године у свету су отворене 23 такве школе. Отворила их је Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у сарадњи са Мнистарством просвете. У наредном периоду отвориће се нове школе, истакао је директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Арно Гујон приликом недавног свечаног отварања одељења стране књиге у чачанској библиотеци Владислав Петковић Дис.

   

"Укупно смо уписали 1000 деце, то је велика ствар. Јер, тешко је, када сте се родили у иностранству, када идете у школу на страном језику, да учите и савладате свој матерњи језик ако школа не постоји. Зато смо уложили пуно напора, времена и труда у отварање тих допунских школа и срећан сам што смо успели 23 до сада, а наставићемо и даље. Имамо у плану још 15 школа, у јужном и северном делу Америке. Што се тиче самих учитеља, или су они деташирани из Србије, преко Министарства просвете или имамо на лицу места људе који су завршили Филолошки факултет и српки језик, онда они могу да предају.

То је битно за децу, не само због језика, већ и због дружења на српском језику са другом децом из истог народа, било да се ради о Аустралији, Европи, Америци...важно да сви будемо умрежени и да се не прекине нит између Србије и свог народа у расејању", каже Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Читаоцима је на располагању фонд од више од 6000 књига, часописа и аудио визуелне грађе у новоотвореном Одељењу стране књиге у Чачку. И све то на више од десет језика.

"Књижевност повезује људе ма где да живе. Ми, као Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, поклањамо књиге на српском језику библиотекама у свету, како би наша деца, и одрасли имали контакт са српским, и да науче и виде и да упознају српску књижевност. Данас отварамо одељење стране књиге како бисмо могли, овде у Чачку, да имамо контакт са страним књижевностима, а то је велика ствар.

Највише ме радује што је највећи део овог легата поклоњен пре тачно 50 година, од стране једног брачног пара, Бертеа, који су Французи из Тонона. 6000 књига је стварно велика ствар, то је огроман број књига, највећи део је на француском, има и на руском, енглеском и другим језицима и ево, позивам све Чачане да обиђу ово одељење и библиотеку. Треба читати, то јесте цивилизацијска тековина и треба што више и деца и одрасли да се баве читањем", истиче Гујон.

уторак, 09. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару