Читај ми!

Србија је за мене егзотика

Срђана Јаношевић, 31-годишња млада дама, која се са родитељима пре 24 године одселила на Сејшелска острва, ради данас као шеф Прес-службе кабинета председника државе.

Срђана Јаношевић је шеф одсека за односе с јавношћу Џејмса Мишела, актуелног председника Сејшела. На том месту је годину дана, а претходно је две године радила у пи-ар служби при кабинету председника.

Срђана је, као студент, била директор студентске радио-станице на Сејшелима, а по завршетку студија радила је као новинар и водитељ на радију Ес-Би-Си. Од 2002. године, била је новинар телевизије Ес-Би-Си и аутор документарних филмова, а сарађивала је и са страним телевизијама. Новинарски рад ју је препоручио за улазак у председнички кабинет.

„Водим и екипу задужену за односе са јавношћу владе, саветујем министарства и сарађујем на пројектима са другим портпаролима. Настојим да одлуке председника буду што ближе политичарима, невладиним организацијама и новинарима", каже Срђана.

Срђана је део једне од пет српских и три мешовите сејшелско-српске породице на тим острвима. Са породицом живи на Сејшелима од своје седме године, а њихов пасош је добила са 16 година. Школовање је започела на Сејшелима, а наставила у Великој Британији, где је матурирала и дипломирала енглеску књижевност и француски језик и историју на Универзитету Рединг. Као добитник престижне Чивнинг стипендије, ту је завршила и мастер студије из етике и политичке теорије.

Сејшели су архипелаг од 115 острва у Индијском океану, близу обала Африке. Сва та острва припадају држави Сејшели. Главно острво је Махе и на њему је главни град, Викторија. Међу 87.000 досељеника. на Сејшелима су и малобројни Срби, који су са Грцима, Украјинцима, Русима и Бугарима направили малу православну заједницу у којој је Срђанин отац рукоположен за свештеника. Она се нада да ће једног дана тамошња православна колонија саградити цркву. Срби на Сејшелима су сви на добрим позицијама и добро зарађују. Углавном су лекари, стоматолози, архитекте и менаџери.

Ова успешна млада дама годишњи одмор, каже, проводи у Србији.

„Сејшели су за људе из Србије егзотика, а за мене је то Србија. Родно Сарајево ретко посећујем, јер су ми лепа сећања из детињства помрачили рат, неправда и неки незавршени спорови, док у Србији осећам слободу, посебну животну снагу и здрав победнички дух", каже Срђана Јаношевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 09. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару