Читај ми!

Изборна кампања у Македонији

У Македонији званично почела изборна кампања за превремене парламентарне изборе. Од ове године, у скупштини у Скопљу биће и три посланика из македонске дијаспоре.

Државна изборна комисија Македоније закључила је бирачки списак на коме је 1.821.122 грађана са правом гласа. Ванредни парламентарни избори, у којима учествују кандидати из 18 странака и коалиција, одржавају се 5. јуна.

Од ове године, македонско Собрање имаће 123 уместо 120 посланика, а нова три посланика бира македонска дијаспора, и то по једног из Европе и Азије, из Аустралије и из Америке.

На листи је пријављено 7.772 бирача из македонске дијаспоре. (Из Аустралије 777, из Европе 4.663, из САД и Канаде 1.832 бирача).

Владајућа странка ВМРО-ДПМНЕ, лидера и премијера Николе Груевског, изборну кампању почиње из Охрида, а највећа опозициона партија, Социјалдемократски савез (СДСМ), лидера и бившег шефа државе Бранка Црвенковског, заједно са опозиционим блоком странака, из Гостивара.

Опозициона ВМРО Народна партија, бившег премијера Љупча Георгиевског, у изборну кампању полази из његовог родног Делчева, на истоку земље, док опозиционари из партије Уједињени за Македонију, бившег министра полиције и хашког заточеника Љуба Бошковског крећу из Тетова, на северозападу Македоније.

Владајућа албанска Демократска унија интеграција (ДУИ), Аљија Ахметија, у изборну кампању полази из скопске спортске арене „Борис Трајковски", а опозициона Демократска партија Албанаца (ДПА) Мендуха Тачија, из села Кондова, надомак Скопља.

Истовремено, Нова демократска партија Албанаца (НД), Имера Селманија, у кампању улази из етнички очишћеног села Матејче, код Куманова, на северу Македоније, наводи се на интернет страници СПОНЕ, Културно-информативног центра Срба у Македонији.

Лидери свих странака које учествују на ванредним изборима потписали су Кодекс за фер и демократско надметање, али је, како је упозорено из опозиције, истовремено много основаних сумњи изазвала обелодањена афера са задатим списковима запослених у јавној администрацији који су имали обавезу да владајућој странци ВМРО-ДПМНЕ обезбеде сигурне гласове.

Изборе у Македонији пратиће 332 инострана посматрача ОЕБС-а, као и 3.500 активиста грађанске асоцијације МОСТ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 09. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару