Читај ми!

Пуповац о ситуацији у Хрватској

Дешавања у Хрватској могла би да штете и Србима и Хрватима, а посебно целом региону на путу у ЕУ. Медији су направили "хистеричну атмосферу" у јавности, рекао Пуповац и изразио наду да ситуација неће утицати на исход пописа.

Дешавања у Хрватској након изрицања пресуде генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, могла би да штете и Србима и Хрватима, а посебно региону на путу у ЕУ, рекао је Милорад Пуповац,  председник Српског националног већа у Хрватској и додао да за сада нема разлога за забринутост када је у питању безбедност хрватских Срба.

"Будући развој ситуације у највећој мери зависи од тога да ли ће медији наставити да праве готово хистеричну атмосферу у јавности", рекао је Пуповац.

"Уколико медији наставе започету кампању и ако она погоди ниже слојеве друштва, односно, не остане само у медијској сфери, можда би се ствари могле закомпликовати. На срећу, то се засада није у већој мери пренело на грађане", навео је он.

Пуповац сматра да је реакција хрватске владе на инциденте била суждржана и балансирана, а изјаве српских званичника, пре свега председника Бориса Тадића, одмерене.

Пуповац сматра да није реално очекивати било какво „пресецање" у политици Загреба, нити, како се могло чути, брисање тог дана, када се десила "Олуја", са листе државних празника. Пуповац је изразио наду да ова бурна реаговања неће утицати на изјашњавање Срба на попису и да их то, "неће уплашити", али да би наравно било боље да се попис не одвија у таквој атмосфери.

"Ако после пресуде за овако тешке злочине не постоји свест у јавности о карактеру и размерама тих недела, онда пресуда није имала прави учинак", сматра Пуповац. Осврнувши се на изјаве бившег хрватског председника Стипе Месића да је хрватски државни врх, на челу са Фрањом Туђманом, знао шта се дешава током „Олује", Пуповац је рекао да су многи знали и знају шта се догађало, а да је „брионски транскрипт" са састанка на ком је договарана „Олуја", само један од доказа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару