Оскудно присуство Србије

На овогодишњем париском Салону књиге, Србија представљена стидљиво. Нашој литератури је потребна континуирана презентација у Француској.

Салон књиге у Паризу ове године је одржан 31. пут, на 40.000 квадратних метара изложбеног простора, са преко 500 штандова, на којима се представило око 1200 издавача. За четири дана трајања (од 18. до 21. марта) представљено је око 5000 нових наслова!

Србија је редовно присутна на Салону књиге у Паризу. Ове године, у сенци опсежних припрема и представљања наше земње на сајму књига у Лајпцигу, где је била почасни гост, Србија се појавила стидљиво кроз присуство Службеног гласника на швајцарском штанду, у колекцији L'Age de Homme, издавача Владимира Димитријевића.

Владимир Димитријевић, један од најугледнијих српских издавача у иностранству, у интервјуу за емисију Без визе, Медијске мреже српске дијаспоре, каже да се култура мора неговати пажљиво, а да присуство на оваквим светским догађајима мора бити стално.

"Толико нема структуре, те књиге су усамљени јахачи. Наравно има генија овде, ми стално мислимо не неке врхове, култура нису врхови, култура је једна структура где на крају изађу врхови", каже Димитријевић.

Војин Димитријевић сматра да, ако посматрамо српску књижевност и савремену литературу, поседујемо довољно да се у Паризу на Салону направи један штанд који би, из године у годину, показивао оно што ми представљамо у светској литератури.

Не само Андрић, Црњански, већ и мислиоци, филозофи... Презентација треба да буде конкретна, реална и успешна. Потребне су информације, а треба пронаћи и критичаре који би писали о нашој литератури.

Димитријевић сматра да је Србија „једна централна личност Европе", да поседује „црвену европску нит" и да то треба искористити.

"Чињеница да у Паризу ове године нисмо адекватно представљени нема никакве везе са тим да је Србија ове године била у фокусу у Лајпцигу. Разлог за пропуст лежи у лењости", истиче Димитријевић.

Париски сајам је ове године паралелно представио неколико нових тенденција. Уместо једне државе почасног госта, а 2011. то је био Мексико. Посебан статус су имале и нордијске земље са преко 40 врхунских писаца.

Поред тога, представљено је и звање почасног града - ове године то је био Буенос Ајрес. Посебан статус је имала књижевност француских департмана са далеких мора, а једна од средишњих тема нових тенденција била је и позиција медијских кућа у издаваштву. Канал Арте је, славећи 20 година постојања, на Салону у Паризу представио и своју издавачку делатност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару