Повратак елите убрзава развој

Од свих места на свету најбоље је радити у својој земљи, али су за то потребни услови. Србија нема институционални оквир за повратак стручњака.

Према подацима Светског извештаја о пословању, Србија је на другом месту по броју одлазака младих у свет, односно одливу умова. Током деведесетих година, из Србије је отишло 300.000 младих, а о томе колико се њих вратило нема тачних података. Иако је држава повећала улагања у науку, проф. др Вера Дондур, председница Националног Савета за научни и технолошки развој, сматра да ће процес враћања младих потрајати дуже.

"Они који су већ отишли, а то су високообразовани, очекују да се врате у једну развијену земљу и њима је из много разлога тешко да се врате. Са једне стране, потребно је да дођу стране инвестиције и послови на којима би они могли квалитетно да раде и наставе свој живот, каже Вера Дондур у интервјуу нашем Јутарњем дневнику.

Професорка истиче да држава мора да има јасну политику усмерену на спречавање одласка младих који завршавају студије, али и на стварање услова за повратак оних који су већ отишли. Чини се да је најважнији део тог процеса обезбеђивање одговарајућих радних места младима који се врате са усавршавања, јер је, ипак, најудобније радити у сопственој земљи.

"Када млади људи крену да раде у некој установи и институцији, и из ње оду на усавршавање, много је већа вероватноћа да ће се они вратити. Са друге стране, док људи не оду и не виде у којим условима морају да живе и раде ван земље, они то идеализују", наглашава др Вера Дондур. 

Поред институционалног оквира, проблем су и веома компликоване правне процедуре за повратак. Такав је процес нострификације - признавање диплома ради наставка школовања и запошљавања. Проф. Вера Дондур каже да тај процес може да се обави у веома кратком року, али је неопходно да Министарство има добро едуковану и динамичну службу која ће се, потпомогнута Универзитетом, бавити тим питањем.

"Ми као земља морамо да имамо политику којом се овом проблему поклања велика пажња, јер су земље које су успеле да врате своју елиту из света бележиле драматично убрзан развој и раст", истиче професорка Дондур.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару