Попис у Хрватској од 1. do 28. априла

Српско народно вијеће у Хрватској позвало Србе да без страха испоље своју националну и верску припадност. У претходном попису нестало две трећине Срба у Хрватској.

Попис становништва у Хрватској биће одржан у периоду од 1. до 28. априла. Спроводи га Државни завод за статистику, у укупном броју пописивача (15.000 пописивача и 2.000 контролора), сразмерно учешћу у броју становника, биће и Срби, као и припадници других мањина.

Саша Милошевић, заменик председника Српског народног вијећа и председник Већа српске мањине у Загребу, изјавио је да ће СНВ пратити попис и додао да резултати пописа становништва 2001. године нису били задовољавајући, ни објективни за Србе у Хрватској.

"То је било време кад је многим нашим сународницима било незгодно да кажу пописивачима да су Срби, неки су били у страху, сасвим оправданом, па се многи нису изјаснили или су уписани као Хрвати, односно, некако другачије", изјавио је Милошевић.

На попису становништва 1991. године у Хрватској било је 580.000 Срба и преко 100.000 Југословена. Попис из 2001. бележи 201.600 Срба, што значи да је, у међувремену, две трећине Срба нестало, истичу у СНВ-у и надају се да ће резултати овогодишњег пописа бити повољнији по српску заједницу у Хрватској.

Од слободног националног и верског изјашњавања зависе многа права српске заједнице у Хрватској, број српских посланика у Сабору и српских већника у скупштинама и извршним властима жупанија, градова и општина, запосленост Срба у државним службама, васпитање, образовање и служење српским језиком и ћириличним писмом, употреба српских ознака и симбола, очување српске културе и традиције, постојање медија на српском језику и ћириличном писму, као и право на самоорганизовање и удруживање.

Грађани у Хрватској ће одговарати на 45 питања, међу којима су: лични идентификациони број или број личне карте, намера присуства или одсуства из места пописа, информатичка писменост, припадност брачним, ванбрачним или истополним заједницама. Остала питања односе се на податке о полу, месту и години рођења, националности, вероисповести, образовању, приходима, стамбеним условима и власништву над некретнинама. Пописом ће бити обухваћени хрватски држављани, страни држављани и лица без држављанства која имају пребивалиште у Хрватској или иностранству. Грађани су обавезни да се одазову, а одбијање давања података, као и нетачни или непотпуни подаци сматраће се прекршајем кажњивим с 300 до 800 куна (40-108 евра).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару