Читај ми!

Објављене награде "Сателит" за филм и телевизију Интернационалне прес академије

International Press Academy (Интернационална прес академија) већ 27 година додељује награде "Сателит" у области седме уметности. Оснивач и председник је новинарка Мирјана Ван Блариком, позната по интервјуима са највећим уметницима из света филма и холивудским легендама, али и као жена која је исте те људе доводила у Београд и бившу Југославију.

Амерички и интернационални филмови такмиче се у 36 категорија, 23 у области филмске и 13 телевизијске продукције. До сада су приказивани на фестивалима широм света као што су БАФТА, Кан, Санденс, Телјурид, Међународни филмски фестивал у Торонту.

Награда "Тесла" припала је Рајану Тудхоупу за специјалне ефекте у филму "Top Gun: Maverick".  У разговору са Мирјаном сазнајемо да је Рајан Тудхоуп већ био награђен од стране Интернационалне прес академије 2012. за филм "Flight", као и да је номинован у истој категорији 2016. за филм "Deadpool". Својим талентом Рајан је допринео високом уметничком квалитету више од 50 филмова и серија. Оно што је спецификум његовог начина рада, а што је препознала ИПА је способност комбинације "реалног извођења" и визуелних ефеката које омогућава данашња техника. Овај стил маестрално је употребио управо у филму "Top Gun: Maverickк".

Оскаровац, сценариста и редитељ Мартин Мекдона освојио је награду за филм "The Banshees of Inisherin" (Духови са острва).

Признање за хуманитарни рад припало је чувеном глумцу, продуценту и редитељу (Џозефу) Џоу Монтењи.

Награда "Сателит" за изузетна достигнућа на филму припала је индијском остварењу "RRR".

Изванредан каскадер Кејси О'Нил заслужено је награђен за показану виртуозност у филму "Top Gun: Maverick".

За најбољу телевизијску серију проглашено је остварење "Доба победа: Успон династије Лејкерса", а титулу најбољег филма понео је "Нож у леђа: Стаклени лук".

Индијски глумац, дечак Бхавин Рабари, освојио је награду за прво појављивање на филмском платну у индијској драми "Last film show". У разговору са редитељем Паном Налином Мирјана је сазнала да је Рабари за улогу био изабран у конкуренцији од неколико ститина кандидата и да је врло стидљив.

Специјална награда "Мери Пикфорд" за изузетан уметнички допринос индустрији забаве, биће објављена 1. фебруара 2023.

Мирјана Ван Блариком је била председник Удружења филмских новинара акредитованих у Холивуду (Hollywood Foreign Press) које додељује Златни глобус. По напуштању овог удружења основала је Интернационалну прес академију која додељује награде Сателит, Тесла и Мери Пикфорд, у области филма и телевизије. Занимљиво је да Мирјана има ексклузивно право на коришћење имена славне глумице немих филмова Мери Пикфорд.

Захваљујући Мирјани, у Београду су били Питер Богдановић, Роберт Де Ниро, Џек Николсон, Сем Пекинпо, Френсис Форд Копола, Сиси Спејсик, Елизабет Тејлор...  Познанствима са личностима које су постале легенде холивудског и светског филма, помогла је многим људима, али и земљи у којој је рођена. Осамдесетих година, када је чувени ФЕСТ био у кризи, Мирјана је из Лос Анђелеса послала око 60 филмова, тако да је фестивал ипак одржан. Ван Блариком има ексклузивно право на употребу имена чувене глумице немих филмова Мери Пикфорд, па се и једна од награда које додељује њено удружење зове управо тако.

Више о Мирјани Ван Блариком погледајте у нашој емисији "Србија на вези-портрети" (1. део и 2. део) ауторке Тамаре Дрезгић.

уторак, 09. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару