Читај ми!

Србија у срцу Венета

Приредба "Србија у срцу Венета" удружења "Видовдан" из Вићенце, 10. децембра у Меледу, била је једна у низу која за циљ има да италијанској публици прикаже Србију у најбољем светлу. Заједничко дружење настављено је и 16. децембра у Вићенци.

Приредби је присуствовала и градоначелница Сарега, Џесика Ђакомело као и њена заменица, регионална саветница региона Венето, Милена Ћекето и представници локалног удружења Про Коли из Барбарана, који су редовни посетиоци и сарадници удружења "Видовдан".

Речи добродошлице присутнима је упутила професорка и песникиња Рада Рајић Ристић, а потом се представио фолклорни ансамбл Видовдана у кореографији Владише Бузејића, који је и председник Удружења. Након тога, приказан је документарни филм о делу историје Србије, од Немањића до данашњих дана.

Филм је оставио добар утисак на публику, а градоначелница Џесика Ђакомело се присутнима обратила и исказала своје утиске о Србима истичући да је и она повезана са Србима, јер је њен зет, супруг њене сестре Србин, што је поздрављено громким аплаузом. Истакла је и сличности између српског народа и Италијана из региона Венето, јер су и једни и други напустили праг родног дома у потрази за бољим животом, и једни друге могу најбоље да разумеју. Заједничко им је - исељеништво.

"Ја познајем Србе јако добро, јер сам у сродству са Србима, с обзиром да је мој зет, супруг моје сестре Србин. Волим српску културу и српску кухињу и често једем пљескавице", рекла је уз осмех градоначелница Сарега, градића надомак Вићенце.

Професорка Рада Рајић Ристић је прочитала своје песме које говоре о интеграцији српског народа, и песме посвећене Србији, али и Вићенци, граду у коме живи већ 33 година. Професорка италијанског језика Маргерита Крољано је говорила о потешкоћама досељеничке деце и о свом роману који за тематику има интеграцију данашње омладине у актуелни друштвени систем.

Музичка секција Видовдана, која има оркестар "Видовдан", у саставу Дражен Липић, Дејан Митић и Дамир Ристић, извела је песме "Црни лептир" Yу групе и Рибље чорбе "Кад сам био млад". Лука Крако је желео да пева једну српску песму, што је публику још више одушевило, а он је рекао: "Отпеваћу вам српску песму са венетским дијалектом", а била је то песма Кад сам био млад.

"Мени је увек велика част и огромно задовољство да долазим да свирам, кад су приредбе, јер сам и ја део Видовдана. Вишегодишњи сам члан овог удружења, јер ценим и волим српски народ, имам у Србима искрене пријатеље. Пишући и радећи дипломски рад о Србима, стекао сам пријатеље за цео живот. Био сам неколико пута у Србији и намеравам следећег лета да идем поново са мојом породицом, са супругом Валентином и сином Ђованијем, тј. Јованом", открива своје огромно задовољство Италијан Лука Крако.

Водитељка програма је била Светлана Станојловић, која је прочитала песму Ђока Стојичића "Писмо госпођи Хелги" уз кратко објашњење које је било неопходно да би песма била у потпуности и без предрасуда схваћена.

После богатог културно-уметничког програма била је и богата закуска са неизоставним гастрономским специјалитетима.

"Мислим да смо били на нивоу задатка, имали смо разноврсни културно-уметнички програм - од кола, музике, стихова до пројекције документарног филма о Србији и, наравно, са богатом трпезом наших најбољих јела. Желим да се захвалим свим учесницима у програму, као и свим члановима који су се побринули за богату трпезу, са циљем да Србију прикажемо локалном становништву, како би нас боље упознали. Ми смо релативно младо и мало удружење, али оваквим окупљањима постижемо да нас што боље упознају", истакао је Владиша Бузејић, председник удружења Видовдан.

Шеснаестог децембра у Вићенци је одржана божићна приредба удружења "Senza frontiere/Без граница", на којој је учествовало и српско удружење Видовдан. Представио се фолклорним играма, песмама музичке секције и стиховима песникиње Раде Рајић Ристић.

"Од маја 2019. ми, на неки начин, сарађујемо са Удружењем Видовдан,  прво су они у јуну 2019. учествовали у програму наше приредбе, а потом смо ми, у септембру 2019. године, узвратили гостопримство на приредби "Србија у срцу" која се одржала у Барбарану. Дивно је представити људе који живе и раде у региону Венето, који су се одлично интегрисали и постали саставни део италијанског друштва. Била ми је, заиста, велика жеља да Вићентинцима, ми као удружење, представимо Србе који живе, раде и друже се са Италијанима, јер су они наши пријатељи са којима сарађујемо и градимо мостове пријатељства", истакао је председник удружења "Без граница", Тицијано Андриоло.

Учествовао је и музички банд "Ортига" што значи "Коприва", а Ђани Фаћо је рецитовао песму која говори о ратном Божићу из другог светског рата.

уторак, 09. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару